środa, 25 kwietnia 2012

Włoski chleb z ziołami

Nie policzyłam sobie dobrze, kiedy skończy mi się chleb i nie odświeżyłam zakwasu, ale klapa….a  bez chleba nie funkcjonuje. Otworzyłam więc mój zeszyt, gdzie zapisuję wszystkie ciekawe przepis z sieci i znalazłam chlebek na drożdżach. Przepis podpatrzyłam tutaj, właścicielka blogu wprowadziła pewne zmiany i ja po przeczytaniu dziś rano oryginału też popełniłam pewne zmiany, jak się później okazało, bardzo podobne. Chlebek wyszedł bardzo aromatyczny, pięknie pachniał ziołami, jeden z ciekawszych chlebów na drożdżach jakie znalazłam w sieci. Tutaj prezentuje przepis po moich zmianach a po oryginał wysyłam do w/w blogu. Zrobiłam z połowy porcji. Polecam !



Składniki:
1 łyżeczka drożdży instant,
1 ½ szklanki ciepłej wody,
1 łyżeczka soli,
1 szklanka mąki pszennej razowej,
2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania,

Do posmarowania:
1/3 szklanki oliwy,
½ łyżeczki suszonego oregano,
½ łyżeczki suszonej pietruszki,
½ łyżeczki suszonego tymianku,
½ łyżeczki soli,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.



Wykonanie:
Wymieszać oliwę z pozostałymi składnikami i odstawić do „przegryzienia”. Do dużej miski wsypać mąki, drożdże i sól, dolewać powoli wody i wyrabiać ciasto. U mnie trwało to dobre 10 minut. Ciasto się klei do rąk, podsypywałam więc od czasu do czasu mąką. Uformować kulę i przełożyć do czystej miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości (co u mnie trwało 2 godziny z małym hakiem), następnie ciasto wyjąć na blat, uformować bochenek i przełożyć do koszyka do wyrastania. U mnie bardzo dobrze sprawdza się naczynie żaroodporne wyłożone czystą ściereczką i obsypane mąką. Odstawić do napuszenia (u mnie ponad 1 godzinę). Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, posmarować miksturą ziołową i naciąć. Wsadzić do nagrzanego i naparowanego piekarnika na 20 minut, później zmniejszyć temperaturę i dopiekać kolejne 20 – 25 minut, aż skórka nabierze ładnego koloru a chleb popukany od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk. Wtedy wiadomo, że jest upieczony. Studzić na kratce.


Smacznego !!!

6 komentarzy:

mojetworyprzetwory pisze...

Wygląd pięknie! Pyszny! pachnie aż tutaj!

Agos pisze...

Dzięki, najlepiej smakuje z masełkiem... pychota :)

Asia pisze...

Wygląda wspaniale. Już czuje ten ziołowy smak, mmmm... :)

moje pasje pisze...

wyglada pieknie!!! Muszę koniecznie wypróbować :)

Agos pisze...

Mój Połówek mianował go najsmaczniejszym chlebem jaki do tej pory jadł, chyba podziałały zioła i czosnek :)

Maggie pisze...

Na drozdzach tez mozna upiec pyszny chleb :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...