Nie
potrafię długo wytrzymać bez „czegoś słodkiego”, tak już mam. Maksymalnie
wytrzymam kilka dni, ale wtedy czuję się jak narkoman na głodzie. Gdy tylko
uzupełnię poziom cukru w organizmie, to od razu jakoś lepiej mi się robi. W
mojej krótkiej karierze domowego kucharza nie piekłam jeszcze rogalików, a
odkąd pamiętam zawsze chciałam je zrobić. Dzisiaj nadszedł ten wiekopomny dzień
i oto są !!!! pyszne rogaliki dyniowe z jeszcze pyszniejszym nadzieniem
orzechowym. Przepisów w Internecie jest wiele, ale ja wybrałam właśnie ten i go
zacytuję, urzekły mnie wspaniałe zdjęcia i prostota wykonania.
Składniki:
Ciasto:
400 g
mąki,
70 g
masła,
3/4
szklanki mleka,
1 i 1/2
łyżeczki drożdży suszonych,
1/3
szklanki cukru, (dałam ¼ szklanki)
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego,
2 żółtka,
2 kopiaste
łyżki dyniowego puree,(drobne kawałki dyni upiec w piekarniku, a potem
rozgnieść widelcem)
1/2
łyżeczki soli
Nadzienie:
ok. 1
szklanka orzechów laskowych lub włoskich,(u mnie pół na pół włoskie i migdały)
50 g cukru
brązowego,(dałam białego)
40 g
stopionego masła,(brakło masła, wlałam margarynę)
szczypta
cynamonu (lub więcej jak ktoś lubi :)) (u mnie sporawa łyżka)
1 jajko do smarowania (wykorzystałam
białka)
Wykonanie:
Mleko,
masło i cukier na ciasto podgrzać razem w rondelku. Żółtka utrzeć i wymieszać z
dyniowym puree i wanilią, po czym całość dodać do lekko schłodzonego mleka.
Przesianą
mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać składniki mokre i wymieszać na
gładkie ciasto. Odstawić na 5 minut i dobrze wyrobić, aż stanie się gładkie,
lśniące i nie będzie kleić się do rąk. Uformować kulę, przykryć i pozostawić do
wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W
międzyczasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać (wolę
te siekane :)) i wymieszać z resztą składników.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
Jeżeli formujemy rogaliki, trzeba pokroić ciasto na trójkąty, jeżeli wolicie
grzebienie - na kwadraty. Kwadraty naciąć z jednej strony w równych odstępach
na głębokość ok. 1 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć tak, aby nacięcia
znalazły się na wierzchu. Rogaliki formujemy jak rogaliki - zwijamy trójkąty
zaczynając od podstawy. Rogaliki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i
pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do
180 stopni. Przed włożeniem do pieca, posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Smacznego !!!