wtorek, 10 kwietnia 2012

Chleb wiejski na zakwasie


Piękny, pyszny chleb. Miałam z nim małe problemy, gdy piekłam go po raz pierwszy. Pomogła mi właścicielka blogu Moje Ekspresje Kulinarne, skąd też wzięłam przepis za co bardzo dziękuję :)
Chleb za drugim podejściem wyszedł tak jak wyjść powinien, odpowiednio urósł przede wszystkim. Jestem z niego dumna, skórka wyszła bardzo chrupiąca, wnętrze regularne z małymi dziurkami. Typowy chlebek wiejski rzec można. Troszkę mi pękł z jednej strony, chyba nacięłam zbyt mocno. Nie mam jeszcze wprawy, ale szybko uczę się na błędach i następny na pewno będzie ładniejszy ;) Odkąd zaczęłam piec chleb w domu, nawet mój facet się przekonał do zakwsowców i teraz prosi kanapki do pracy tylko z moim chlebkiem. Wszyscy, którzy widzieli moje dzieła tutaj, są zachwyceni. I smakiem, jak również wyglądem. Przyzwyczajeni do białego chleba na drożdżach doceniają to co stwarzam w domowych warunkach. To dodaje mi skrzydeł, pieczenie chleba to chyba jakaś magia. Przy pomocy wody, mąki, czasu i odrobiny uczucia tworzy się dzieło…. Jestem zachwycona i bardzo dumna z siebie. Przepis cytuje z w/w blogu.




Składniki na jeden średni bochenek:

1/3 szklanki bardzo aktywnego zakwasu żytniego (z racji młodego zakwasu dodałam ciut więcej),
2/3 szklanki ciepłej wody (dodałam ciupkę więcej),
2 do 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej (2 szklanki wystarczyły),
1/3 szklanki mąki żytniej (dodałam ½ szklanki),
1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie-ja nie dodawałam) (nawet nie ¼ łyżeczki, ale pomogło wyrosnąć),
1 i 1/3 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru,




Wykonanie:
Zakwas wymieszać z wodą i cukrem.

Mąkę pszenną(zacząć od 2 szklanek), żytnią, sól i drożdże* wsypać do dużej miski. Dodać wodę wraz z zakwasem i zacząć wyrabiać. Ciasto powinno być sztywne, jeśli potrzeba dodać nieco więcej mąki pszennej lub wody. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 20 minut (skapitulowałam po 10 minutach), aż zrobi się gładkie, jednolite i elastyczne.
Następnie czystą miskę nasmarować odrobiną tłuszczu (np.oliwą ) Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 3 godziny ( w zależności od naszego zakwasu i dodatku drożdży).

Z ciasta formujemy zgrabną kulę i umieszczamy w obsypanym mąką koszyku lub formujemy podłużny bochenek i umieszczamy w natłuszczonej keksówce (u mnie naczynie żaroodporne wyłożone czystą szmatką, z racji braku koszyka do wyrastania). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny (zostawiłam na 2 godziny).

Piekarnik rozgrzewamy do 230*C
Do piekarnika wsuwamy blachę wypełnioną 3/4 szklanki wody lub kostkami lodu (w czasie pieczenia zacznie parować, co w efekcie da nam chrupiącą i pyszną skórkę)
Chleb przed wsunięciem do piekarnika nacinamy ostrym nożem (troszkę za głęboko nacięłam z jednej strony).


Pieczemy pierwsze 12 minut w 230*C, a kolejne 30  w 200*C (piekłam 20 minut w wysokiej temperaturze, później zmniejszyłam i dopiekałam, aż skórka zaczęła się konkretnie przypiekać, około 20 minut).




Smacznego !!!

6 komentarzy:

Brenia pisze...

ale apetycznie wygląda ten chlebek!

gosiaa99 pisze...

O) rany jaka patyczna ta skorka!!:))
Cudnie ci wyrosl..chyba nawet wiekszy niz moj :)

Anonimowy pisze...

w czym pieklas chlebek -w naczyniu zarooodpornym czy keksowce? I czy natluscilas je przed pieczeniem, czy ulylas papieru?

Agos pisze...

czesc,
pieklam na zwyklej rozgrzanej blaszcze od piekarnika posypanej maka obficie, na sam dol piekarnika mozna postawic duze naczynie zaroodporne z woda i piec z para przez pierwsze 20 minut, a pozniej juz dopiekac bez.

Anonimowy pisze...

Czesc :) Dziekuje za odpowiedz - pieke dzisiaj. Jak do tej pory wszystkie przepisy z Twojego bloga okazaly sie strzalem w 10. Pozdrawiam z UK

Agos pisze...

Dzieki, bardzo sie ciesze, ze nie odwalam fuszerki hehehhe. mam nadzieje ze chleb bedzie smakowal. to jest jeden z moich ulubionych. pozdrawiam serdecznie z drugiego konca swiata.

PS. stay tuned, w weekend pojawi sie cos nowego, o ile nie zawiedzie mnie piekarnik, pogoda i inne nieprzewidywalne dzialania przedmiotow martwych :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...