Składniki na owsiany spód:
1 ½
filiżanki płatków owsianych,
½
filiżanki otrębów pszennych,
45 – 50 g
zimnego masła,
4 – 5
łyżek zimnej wody,
Składniki na farsz:
500 g
świeżego szpinaku,
1 duży
por,
1 młoda
cebulka ze szczypiorkiem,
1
papryczka chili,
200 g
pieczarek,
garść
natki pietruszki,
1
filiżanka mleka zagęszczonego (nie słodzonego),
4 jajka,
50 g
parmezanu,
Sól, pieprz, gałka
muszkatołowa, tymianek, oregano,
Wykonanie:
Zaczynamy
od owsianego spodu. Mieszamy płatki z otrębami, wrzucamy zimne masło pokrojone
w kosteczkę. W palcach rozcieramy całość jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy
zimną wodę. Masa będzie się ciężko kleić. Ja dodawałam stopniowo wody, aż wszystko
w miarę zaczęło się kleić. Wypełniamy formę na tarte (u mnie średnica około 26
cm) i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190*C. Złocisty spód
odstawiamy do wystygnięcia.
Szpinak
należy obrać z łodyg, umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na osoloną
gotującą się wodę. Gotować około 3 minut. Odcedzić i wystudzić. Następnie
przygotowujemy pozostałe warzywa. Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy na małe
piórka. Cebulka to samo, pieczarki obieramy i kroimy w grube plasterki.
Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki szatkujemy.
Rozgrzewamy troszkę oliwy lub oleju na patelni i wrzucamy po kolei: cebulkę,
papryczkę chili i pora. Podsmażamy do miękkości. Dosypujemy pieczarki i
trzymamy na ogniu, aż grzyby lekko zmiękną. Dodajemy szpinak (ja troszkę go poszatkowałam
na mniejsze kawałki) i natkę pietruszki. Mieszamy wszystko, doprawiamy do gustu
i odkładamy do lekkiego wystygnięcia.
Do miski
wlewamy mleko zagęszczone i wbijamy jajka, mieszamy chwilkę mikserem na małych
obrotach. Wsypujemy parmezan, mieszamy. Dodajemy farsz i łączymy wszystko w
całość. Wylewamy na owsiany spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 35
minut w 180*C lub do momentu, aż środek tarty się zetnie i nic już nie będzie
pływać. Można posypać z wierzchu serem i jeszcze lekko podpiec. Ja posypałam
resztką parmezanu.
Smacznego !!!
1 komentarz:
takie pomysły na wykorzystanie warzyw i przemycenie płatków owsianych, lubię najbardziej :) owsiany spód strasznie mnie intryguje, z wielką chęcią wypróbuję :)
Prześlij komentarz