sobota, 28 kwietnia 2012

Waniliowe ciasteczka z pianką


Te ciastka są przepyszne, delikatnie słodkie, bardzo waniliowe, to dzięki prawdziwej lasce wanilii. Idealne do kawki. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Bake & Taste. Od siebie dodałam tylko ziarenka z laski wanilii i zmieniłam ilości składników. Niestety pianka nie chciała mi się tak ładnie popękać jak u autorki bloga, ale to przecież nie przeszkadza w delektowaniu się waniliową pysznością. Polecam.



Składniki:
1 ½ szklanki mąki + do podsypywania,
150 g margaryny,
1 żółtko,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łaska wanilii,
1/3 szklanki cukru,

Na piankę:
Białko ubite na sztywno z ½ szklanki cukru pudru.


Wykonanie: 
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Resztę laski wanilii można zakopać w domowym cukrze waniliowym. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie masę wyjąć, rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać ulubione kształty. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować pianką. Wstawić do piekarnika na 15 minut i piec w temperaturze około 150*C – 180*C.


Smacznego !!!

1 komentarz:

Maggie pisze...

Wygladaja troche jak swiateczne Zimtsterne. Skusilabym sie na takie ciasteczko!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...