Te ciastka
są przepyszne, delikatnie słodkie, bardzo waniliowe, to dzięki prawdziwej lasce
wanilii. Idealne do kawki. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Bake & Taste. Od
siebie dodałam tylko ziarenka z laski wanilii i zmieniłam ilości składników. Niestety
pianka nie chciała mi się tak ładnie popękać jak u autorki bloga, ale to
przecież nie przeszkadza w delektowaniu się waniliową pysznością. Polecam.
Składniki:
1 ½ szklanki
mąki + do podsypywania,
150 g
margaryny,
1 żółtko,
1 łyżka
jogurtu naturalnego,
½ łyżeczki
proszku do pieczenia,
1 łaska
wanilii,
1/3
szklanki cukru,
Na piankę:
Białko ubite
na sztywno z ½ szklanki cukru pudru.
Wykonanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Resztę laski wanilii można zakopać w domowym cukrze waniliowym. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie masę wyjąć, rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać ulubione kształty. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować pianką. Wstawić do piekarnika na 15 minut i piec w temperaturze około 150*C – 180*C.
Smacznego !!!
1 komentarz:
Wygladaja troche jak swiateczne Zimtsterne. Skusilabym sie na takie ciasteczko!
Prześlij komentarz