Jako, że mama kupuje mleko prosto od krówki, możemy się
cieszyć prawie codziennie przepysznym domowym twarogiem. Tym razem wyszło go naprawdę
dużo więc postanowiłam się nim „zająć”. Efektem końcowym są wieże pancake’owe ze
słodkim twarożkiem i malinami, posypane gorzką czekoladą. Za takimi smakami
dłuuuugo mi się tęskniło.
Składniki na sporą porcję dla 4-5 osób:
Pancakes:
2 ⅓ szklanki mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
4 łyżeczki cukru pudru,
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
75 g rozpuszczonego masła,
2 duże jaja,
Nadzienie:
500 g twarogu,
*cukru pudru do słodkości (w zależności od gustu),
½ opakowania cukru waniliowego,
*maliny (około 400g)
*gorzka czekolada tarta,
Wykonanie:
Twaróg zagnieść widelcem razem z cukrami, czekoladę
zetrzeć na tarce. Odstawić.
Jaja z mlekiem dobrze roztrzepać, dodać mąkę, cukier
puder i proszek do pieczenia. Na koniec wlać wystudzony roztopiony tłuszcz.
Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Niewielkie pancakes smażyć na suchej
patelni chwilkę z jednej i drugiej strony, tak aby ciasto się zarumieniło na
zewnątrz i upiekło w środku.
Upieczone pancakes przekładać twarogiem i rozpłaszczonymi
malinami. Wieża z 3 dla głodnych, wieża z 4 już dla twardzieli :))). Ostatni
pancake posmarować twarogiem, udekorować całymi malinami i posypać obficie
czekoladą. Pyszne nawet jak już ostygną.