sobota, 28 czerwca 2014

Pancakes z twarogiem i malinami

Jako, że mama kupuje mleko prosto od krówki, możemy się cieszyć prawie codziennie przepysznym domowym twarogiem. Tym razem wyszło go naprawdę dużo więc postanowiłam się nim „zająć”. Efektem końcowym są wieże pancake’owe ze słodkim twarożkiem i malinami, posypane gorzką czekoladą. Za takimi smakami dłuuuugo mi się tęskniło.


Składniki na sporą porcję dla 4-5 osób:
Pancakes:
2 ⅓ szklanki mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
4 łyżeczki cukru pudru,
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
75 g rozpuszczonego masła,
2 duże jaja,

Nadzienie:
500 g twarogu,
*cukru pudru do słodkości (w zależności od gustu),
½ opakowania cukru waniliowego,
*maliny (około 400g)
*gorzka czekolada tarta,

Wykonanie:
Twaróg zagnieść widelcem razem z cukrami, czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić.
Jaja z mlekiem dobrze roztrzepać, dodać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Na koniec wlać wystudzony roztopiony tłuszcz. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Niewielkie pancakes smażyć na suchej patelni chwilkę z jednej i drugiej strony, tak aby ciasto się zarumieniło na zewnątrz i upiekło w środku.

Upieczone pancakes przekładać twarogiem i rozpłaszczonymi malinami. Wieża z 3 dla głodnych, wieża z 4 już dla twardzieli :))). Ostatni pancake posmarować twarogiem, udekorować całymi malinami i posypać obficie czekoladą. Pyszne nawet jak już ostygną.

wtorek, 24 czerwca 2014

Sernik waniliowy z truskawkami i galaretką

Po dłuższej przerwie wracam z przepisem na sernik. Deser, za którym tęskniłam bardzo. Teraz twarogu mam pod dostatkiem i gwarantuję Wam, że to nie jest sernikowy koniec, bo serniki uwielbiamy pod każdą postacią !! Ten jest bardzo tradycyjny: biszkopty, twaróg, wanilia, truskawki i galaretka. Wyszedł delikatny, puszysty, a słodkie truskawki dopełniły całości. Teraz czas na coraz bardziej skomplikowane sernikowe konstrukcje. Może pora na zmianę bloga na „Sernikowa Przygoda” ;)


Składniki:
1 kg twarogu z wiaderka,
300 g jogurtu bałkańskiego,
8 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku),
1 opakowanie cukru waniliowego,
30 g żelatyny spożywczej,
70 ml zimnej wody,
2 galaretki truskawkowe,
*truskawki do dekoracji,
*biszkopty na spód,


Wykonanie:

Twaróg, jogurt oraz oba cukry zmiksować na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż się rozpuści. Trzeba poczekać, aż żelatyna ostygnie, wtedy dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać. Teraz należy żelatynę wlewać powoli do pozostałej masy serowej i ciągle miksować, aż wszystko się ładnie połączy. Na tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkopty, wylać masę serową i wstawić do lodówki, aż stężeje. Galaretki rozpuścić w 800 ml wody, taką dobrze tężejącą wylewamy na udekorowany truskawkami sernik. Wstawić do lodówki aby wszystko się dobrze schłodziło.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...