piątek, 27 kwietnia 2012

Moja wariacja na temat chleba owsianego


Poprzedni chleb długo nie wytrzymał, został zjedzony w jeden dzień, tak wszystkim smakował. Teraz żałuje, że zrobiłam tylko z połowy porcji. Następnym razem będę mądrzejsza ;). Więc tak czy siak wieczorem musiałam odświeżyć zakwas, aby następnego dnia zrobić chlebek. To jest moja wariacja na temat chleba, którego znalazłam tutaj. Wyszedł duży bochenek, tradycyjnie pęknął przy pieczeniu (może źle składam), w środku dość zbity. Zauważyłam, kiedy używam tutejszej mąki zwanej Multicereal, chleby wychodzą dość glinowate, pomimo, że wyrabiałam ciasto ponad 10 minut i piekł się ponad 40 minut. Dobrze, że już mi się kończy ta mąka, już jej więcej nie kupię a resztę wykorzystam na pewno nie do pieczywa. Chleb w smaku wyszedł bardzo smaczny, sycący po jednej kromce. To pewnie zaleta mleka, mąki multicereal i płatków owsianych. Troszkę nad nim popracować i będzie jeszcze smaczniejszy, z pewnością do upieczenia jeszcze raz, ale na innej mące.


Składniki na moją wersję chlebka:
1 szklanka mleka,
150 ml szklanki wody,
¾ szklanki zakwasu żytniego,
1 ¾ szklanki mąki pszennej,
1 ¾ szklanki mąki pszennej razowej,
½ szklanki mąki multicereal,
¾ szklanki płatków owsianych + garść do posypania wierzchu chleba,
1 łyżka soli,
3 płaskie łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka drożdży instant,


Wykonanie:

Do dużej miski wsypałam mąki, drożdże, sól, cukier, zakwas i płatki owsiane, wymieszałam całość. Mleko połączyłam z wodą i lekko podgrzałam. Powoli dolewałam mieszankę mleka z wodą i zaczęłam wyrabiać. Ciasto było klejące, ale elastyczne i w miarę gładkie, po jakimś czasie przesłało się kleić. Uformowałam kulę i włożyłam do miski, przykryłam folią i odstawiłam do wyrośnięcia na 2 ½ godziny. Po tym czasie ciasto odgazowałam, uformowałam okrągły bochenek i przełożyłam go do miski wyłożonej ściereczką obsypaną obficie mąką. Odstawiłam do napuszenia na 1 ½ godziny. Piekarnik nagrzałam do maksimum i wsadziłam naczynie żaroodporne z wodą. W międzyczasie chleb przełożyłam na blachę, posmarowałam wodą i posypałam płatkami owsianymi. Na koniec nacięłam. Wsadziłam do pieca i piekłam w maksymalnej temperaturze przez 20 minut, zmniejszyłam temperaturę i dopiekałam kolejne 25 minut. Studziłam na kratce.


Smacznego !!!

2 komentarze:

mojetworyprzetwory pisze...

Pyszny! Domowe pieczywo jest cudowne!

Agos pisze...

dobrze powiedziane, chociaż ostatnio chodzą za mną bułki ze sklepu, chyba się skuszę dla odmiany. A chlebek jest przepyszny, to jest zaleta pieczenia w domu, zawsze można stworzyć coś nowego, coś smacznego i wiadomo, że bez żadnych "E" w składzie :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...