niedziela, 18 stycznia 2015

Kakaowe muffiny z migdałami



Nic tak nie poprawia humoru jak kakao i czekolada. Uwielbiamy takie wypieki, delikatne kakaowe muffiny z czekoladowymi chipsami w środku (które po części się rozpuściły), polewa z gorzkiej czekolady i prażone migdały do ozdoby. Prosto, szybko i smacznie. Mufiny wyszły bardzo ciemne, puszyste i nawet na drugi dzień nie straciły nic ze swojej świeżości. Jak dla nas czekoladoholików bomba, polecam !


Składniki na 12 muffinek:
250 g mąki pszennej,
3 łyżki kakao,
120 g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g masła/margaryny rozpuszczonej,
200 ml mleka,
2 jajka,
1 garść czekoladowych chipsów,

Ozdoba czekoladowo – migdałowa:
100 ml kremówki,
100 g gorzkiej czekolady,
*prażone płatki migdałów,


Wykonanie:
Do naczynia przesiać mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać suche składniki. Do drugiego naczynia wbić jajka, wlać rozpuszczone i przestygnięte masło oraz mleko. Dobrze roztrzepać zawartość drugiego naczynia. Mokre składniki wlać do suchych, dodać czekoladowe chipsy, dobrze wymieszać. Foremkę na muffinki wypełnić do ¾ wysokości foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już się upiekły, wystudzić na kratce.

Kremówkę podgrzać prawie do zagotowania, wrzucić czekoladę i zostawić na 30 sekund. Po tym czasie dokładnie wymieszać do powstanie lśniącej jednolitej czekoladowej polewy. Muffiny smarować polewą czekoladową i posypać prażonymi płatkami migdałów.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...