Oj dawno nie było u mnie muffinek, jakoś zapomniałam o nich na rzecz chlebów. Wczoraj się „nawróciłam”, a raczej „nawrócił” mnie mój Felipe. Chodziły za nim jeszcze ciepłe muffiny z kawałkami czekolady w środku. Przecież mu nie odmówię takiej przyjemności, nie mogłabym. Szybkie wyszukanie odpowiednich składników i w 30 minut powstały
przepyszne, puszyste, pełne czekolady muffinki kakaowe.
Składniki na 10 sztuk:
1 szklanka
mąki
½ szklanki
cukru
1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia
3 łyżeczki
kakao
½ szklanki
mleka
½ szklanki
oleju
1 jajko
1 łyżka ekstraktu
waniliowego
około 150 g czekolady
mlecznej z migdałami – posiekanej z grubsza
Wykonanie:
W jednym naczyniu
mieszamy składniki mokre tj. mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier i
kakao.
Do drugiej miski wlewamy składniki mokre: mleko, olej, ekstrakt waniliowy,
i lekko roztrzepane jajko – mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej
konsystencji. Następnie do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy do
połączenia się składników. Gdyby masa była za rzadka lub za gęsta dodajemy
odpowiednio mąkę lub mleko. Na koniec wsypujemy czekoladę, zostawiają sobie
część na posypanie z wierzchu naszych muffinek. Foremkę smarujemy tłuszczem lub
wykładamy papilotkami i nakładamy masę czekoladową, na wierzch posypujemy
resztką czekolady. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut i pieczemy w
temperaturze 180 – 190*C.
Smacznego !!!
6 komentarzy:
Coś czuje, że jutro takie zrobie:) Super
Ja robiłam wszystko razy 2 ;3
i dodałam ze 3 duże czubate łyżki kakao <33 nie dawałam czekolady i na wierzchu posypałam sezamem inne słonecznikiem a do niektórych dałam do środka konfitury jabłkowej (domowej) - pycha! w ustach się rozpływają i wyszło ich 25 mniam ;3
bardzo fajnego masz bloga, dziękuje za proste i smaczne opisy..
pozdrowienia ;**
przepisy*
hehe, ciesze sie, ze blog sie podoba. Ostatnio troche go zaniedbuje ale obiecuje poprawe.
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobre:)
super przepis
Prześlij komentarz