sobota, 22 grudnia 2012

Wuzetka na koniec świata


Dawno mi się marzyła zrobiona przeze mnie wuzetka. Te sklepowe w Polsce pamiętam były zawsze okropnie mdłe, suche z wyrobem czekoladopodobnym zamiast prawdziwej polanej czekolady. Długo zwlekałam ze zrobieniem ciacha, brakowało mi blaszki. Znalazła się okazja aby przypomnieć sobie jak smakuje wuzetka, koniec świata i firmowa wigilia, znalazła się też wymówka, żeby kupić sobie nową blaszkę, jak szaleć to szaleć. Trafiłam w podniebienia Chilijczyków tym ciachem. Został się kawałek, który przytargałam mojemu Misiakowi. Wuzetka jest druga w rankingu tuż za sernikiem.
Zainspirowałam się przepisem z Moich Wypieków, brakło wiśniówki, zastąpiłam rumem. Wisienek też deficyt, zastąpiłam je czekoladowymi chrupkami. I wyszło mi tak:
Po oryginalny przepis wysyłam na Moje Wypieki, a u mnie lekko zmieniona wersja.


Składniki na kwadratową blaszkę 23x23 cm

Biszkopt:
7 małych jajek,
150g cukru,
115g mąki pszennej,
35g kakao gorzkiego,
40g masła, roztopionego i wystudzonego,

Poncz:
Kieliszek rumu,
1 ½ szklanki ciepłej wody,
*sok z ½ cytryny,
*cukier do smaku,

Wszystko wymieszać i wystudzić

Masa śmietankowa:
500ml kremówki 35%, schłodzonej przez 24h,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
*do ozdoby groszki czekoladowe,

Polewa:
90g czekolady 60% kakao,
30g masła,

Masło o czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.
Blaszkę o boku 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwie równe części. Biszkopt nasączyć ponczem i rozsmarować bitą śmietanę (zostawić trochę do dekoracji). Przykryć drugim płatem biszkoptu, nasączyć. Wstawić do lodówki, aż śmietana się stężeje. Na koniec posmarować czekoladą, poczekać aż zastygnie (a najlepiej wsadzić na kilka chwil do lodówki), ozdobić kleksami śmietany i groszkiem czekoladowym.






5 komentarzy:

Inspirowane Smakiem pisze...

Przyznam, że wygląda znakomicie. ;)

Inspirowane Smakiem pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
amaranthrose pisze...

Wygląda idealnie:)

wiosenka27 pisze...

Mam słabość do tego ciasta:)

Agos pisze...

dzięki, wuzeta przepyszna, nieziemski biszkopt. Polecam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...