niedziela, 16 grudnia 2012

Muffiny z orzechami włoskimi i miodem


Drugie z trzech zamówionych muffin przez koleżankę z pracy. Padło na smaki orzechowo miodowe. Jedne z ciekawszych jakie do tej pory udało mi się zrobić. Zaniosłam część pozostałym dziewczynom do pracy, były zachwycone. Wyczuwalny miód i orzechowa masa, posypane orzechową kruszonką. Ot prosta rzecz a cieszy, lubię rozpieszczać słodkościami :D. Kto by przypuszczał…….


Składniki na 12 sztuk:
100g mielonych orzechów mielonych (20 na kruszonkę, reszta do mąki),
200g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
¼ łyżeczki cynamonu,
100g cukru,
2 jajka,
100 ml oleju,
100 ml kefiru,
30 ml miodu,

Kruszonka:
20g mielonych orzechów,
20g masła,
20g brązowego cukru,
*garść mąki (tak aby całość połączyła się dobrze i powstała kruszonka),

Wykonanie: 
W jednym naczyniu ubić puszystą masę z jajek i cukru. Powoli dolewać olej, później kefir i miód. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z orzechami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszankę powoli wsypywać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. . Do przygotowanej wcześniej formy na muffinki wlewać masę do ⅔ jej wysokości. Posypać kruszonką zrobioną z masła, cukru, orzechów i mąki. Całość wstawić do rozgrzanego do 180̊C piekarnika i piec około 20 minut.

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...