Drugie z
trzech zamówionych muffin przez koleżankę z pracy. Padło na smaki orzechowo
miodowe. Jedne z ciekawszych jakie do tej pory udało mi się zrobić. Zaniosłam
część pozostałym dziewczynom do pracy, były zachwycone. Wyczuwalny miód i
orzechowa masa, posypane orzechową kruszonką. Ot prosta rzecz a cieszy, lubię rozpieszczać
słodkościami :D. Kto by przypuszczał…….
Składniki
na 12 sztuk:
100g
mielonych orzechów mielonych (20 na kruszonkę, reszta do mąki),
200g mąki
pszennej,
1 łyżeczka
proszku do pieczenia,
¼ łyżeczki
cynamonu,
100g
cukru,
2 jajka,
100 ml
oleju,
100 ml
kefiru,
30 ml
miodu,
Kruszonka:
20g
mielonych orzechów,
20g masła,
20g
brązowego cukru,
*garść
mąki (tak aby całość połączyła się dobrze i powstała kruszonka),
Wykonanie:
W jednym naczyniu ubić puszystą masę z jajek i cukru. Powoli dolewać olej, później kefir i miód. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z orzechami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszankę powoli wsypywać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. . Do przygotowanej wcześniej formy na muffinki wlewać masę do ⅔ jej wysokości. Posypać kruszonką zrobioną z masła, cukru, orzechów i mąki. Całość wstawić do rozgrzanego do 180̊C piekarnika i piec około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz