Do
zrobienia cukru wystarczy:
1 laska wanilii
2 szklanki
drobnego cukru
Ładny słoiczek
do przechowywania
Wykonanie:
Laskę wanilii
przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy
ziarenka, wsypujemy je do cukru. Samą laskę przecinamy na 2-3 części i
zakopujemy w cukrze. Zamykamy słoiczek i wstrząsamy aby ziarenka rozeszły się po
całym słoiczku. Cukier jest gotowy do użycia po kilkunastu dniach, kiedy
przejdzie aromatem wanilii. Od czasu do czasu warto słoiczkiem wstrząsnąć lub
przemieszać łyżką. Można też zakopywać kolejne zużyte laski wanilii, aby
jeszcze bardzie aromatyzowały nasz cukier. I tyle, teraz można zapomnieć o
okropnym cukrze wanilinowym z
papierka.
Polecam zrobić samemu !!!
2 komentarze:
Od kiedy zrobiłam po raz pierwszy, nie kupiłam nawet jednej torebeczki w sklepie. Domowy jest najlepszy!
Zgadzam się z "przed-piszącą" :)
Prześlij komentarz