poniedziałek, 26 marca 2012

Z serii zrób to sam – cukier waniliowy

To jest zupełnie inny wymiar, zapomnijcie o cukrze wanilinowym z papierka (specjalnie pogrubiłam nazwę, bo to nie cukier waniliowy – taka mała literka a robi różnicę). Po raz pierwszy w życiu posmakowałam prawdziwej wanilii i się zakochałam od pierwszego „wąchnięcia”. Pachnie nieziemsko, czasami nawet specjalnie idę do kuchni, żeby sobie niuchnąć raz lub dwa. Od razu poprawia humor. Warto zainwestować w prawdziwą laskę wanilii, taki cukier spokojnie aromatyzuje ciasto lub inne słodkie wypieki. Ja dodaję go do porannej owsianki, czasami słodzę nim kawę…..delicja :)





Do zrobienia cukru wystarczy:
1 laska wanilii
2 szklanki drobnego cukru
Ładny słoiczek do przechowywania

Wykonanie:
Laskę wanilii przecinamy  wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, wsypujemy je do cukru. Samą laskę przecinamy na 2-3 części i zakopujemy w cukrze. Zamykamy słoiczek i wstrząsamy aby ziarenka rozeszły się po całym słoiczku. Cukier jest gotowy do użycia po kilkunastu dniach, kiedy przejdzie aromatem wanilii. Od czasu do czasu warto słoiczkiem wstrząsnąć lub przemieszać łyżką. Można też zakopywać kolejne zużyte laski wanilii, aby jeszcze bardzie aromatyzowały nasz cukier. I tyle, teraz można zapomnieć o okropnym cukrze wanilinowym z papierka. 


Polecam zrobić samemu !!!

2 komentarze:

  1. Od kiedy zrobiłam po raz pierwszy, nie kupiłam nawet jednej torebeczki w sklepie. Domowy jest najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z "przed-piszącą" :)

    OdpowiedzUsuń