wtorek, 6 marca 2012

Muffinki cytrynowe z makiem

Natchnęło mnie dzisiaj na muffiny…. Udało mi się wreszcie dostać mak w względnej cenie, co tutaj jest prawdziwym rarytasem. W markecie 125 gram kosztuje aż 2.899 pesos co przy dzisiejszym kursie złotego daje jakieś 18,5 zł. Mi udało się znaleźć i kupić mak na targu za 2.500 peso za całe pół kilo. To samo jest z innymi ziarnami, bez wyjątków. Dziwny to kraj… ale, wracając do muffinek, wyszły przepyszne cytrynowo-makowe, jak zwykle u mnie na jogurcie naturalnym. Wydaje mi się, że wychodzą bardziej puszyste niż na samym mleku. Łatwe w zrobieniu, ze składników które zawsze mamy pod ręką… polecam !!!





Składniki na 15 muffinek:
2 szklanki mąki,
½ szklanki cukru,
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia,
½ szklanki maku (można dodać lub odjąć w zależności od gustu),
1 jajko,
1 kubeczek jogurtu naturalnego (170g),
½ szklanki oleju,
sok z 2 cytryn,
ok. ¼ szklanki mleka (w pogotowiu, gdyby masa była za gęsta)

Wykonanie:
Jak każde muffinki, składniki dzielimy na suche i mokre. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche, w drugim mokre. Łączymy zawartość naczyń i mieszamy do połączenia się składników. Mleko dodajemy na końcu, tylko tyle aby masa miała odpowiednią konsystencje. Ciasto wykładamy do foremki mufinkowej i wkładamy do piekarnika na 20 – 25 minut, pieczemy w 180*C.


Smacznego !!!

1 komentarz:

Tyna pisze...

Bardzo lubię dodatek maku, pyszności!:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...