Składniki
na 15 muffinek:
2 szklanki
mąki,
½ szklanki
cukru,
2 kopiaste
łyżeczki proszku do pieczenia,
½ szklanki
maku (można dodać lub odjąć w zależności od gustu),
1 jajko,
1 kubeczek
jogurtu naturalnego (170g),
½ szklanki
oleju,
sok z 2
cytryn,
ok. ¼ szklanki
mleka (w pogotowiu, gdyby masa była za gęsta)
Wykonanie:
Jak każde
muffinki, składniki dzielimy na suche i mokre. W jednym naczyniu mieszamy
wszystkie składniki suche, w drugim mokre. Łączymy zawartość naczyń i mieszamy do
połączenia się składników. Mleko dodajemy na końcu, tylko tyle aby masa miała
odpowiednią konsystencje. Ciasto wykładamy do foremki mufinkowej i wkładamy do
piekarnika na 20 – 25 minut, pieczemy w 180*C.
Smacznego !!!
1 komentarz:
Bardzo lubię dodatek maku, pyszności!:D
Prześlij komentarz