Nic odkrywczego,
zwykły kurczak, trochę pieczarek, kawałek cukinii i gęsta śmietana. Proste, ale
bardzo smaczne. Danie wymyślałam w czasie gotowania, na zasadzie „dodam to i
tamto i zobaczymy co wyjdzie”. Wyszło pysznie, zjadłam z brązowym ryżem, ale
myślę że ze spaghetti albo bucanti też będzie pyszne.
Składniki:
filet z
kurczaka,
200g
pieczarek,
1 mała
cebulka,
1 zgnieciony
czosnek,
½ pęczka
szczypiorku,
½ cukinii,
około 100
ml gęstej śmietany kremówki, moja miała 33% tłuszczu i była bardzo gęsta
Przyprawy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, sól czosnkowa, tymianek
Oliwa z
oliwek
Dodatkowo:
brązowy ryż lub ulubiony makaron
Wykonanie:
Fileta z kurczaka umyć,
oczyścić ze zbędnych błonek i tłuszczu (jak ja tego nie cierpię) i kroimy w
drobną kosteczkę, taką 1cm x 1cm. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sporo
słodkiej papryki i soli czosnkowej. Skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Odstawiamy na czas krojenia pieczarek i cukinii. Na dużej patelni podgrzewamy
oliwę, wrzucamy zgnieciony czosnek i kostki kurczaka. Smażymy na małym ogniu
pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki i gotowy. Wrzucamy pokrojoną w małe
plasterki cukinię i lekko dusimy. W tym czasie na mniejszej patelni podsmażamy
cebulkę drobno pokrojoną, dodajemy grubo pokrojone pieczarki i trzymamy na
małym ogniu pod przykryciem, aż pieczarki zmiękną i puszczą sok. Przyprawiamy
solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Trzymamy troszkę na ogniu i po
jakimś czasie dodajemy śmietanę, aby powstał gęsty sosik. Dusimy lekko. Całość
przekładamy do naszego kurczaka i mieszamy, jak jest za mało śmietany to można
dolać według gustu. Trzymamy przez kilka minut na małym ogniu, aby smaki
przeszły. Na koniec dodajemy szczypiorek, mieszamy i możemy podawać.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz