To jest coś czego nie robię zbyt często, w sumie to drugi
raz w moim życiu. Ostatnio załapałam bakcyla na tworzenie czekoladowych mini
słodyczy. Zaopatrzyłam się w wielkie kilogramowe blaty specjalnej czekolady
przygotowanej do takich wyrobów, o tutaj możecie zobaczyć jak to wygląda.
Wystarczy rozpuścić je w kąpieli wodnej
i można tworzyć małe cudeńka. Przy pomocy foremek można wypełniać je ulubionymi
nadzieniami, a możliwości jest ogrom. Na pierwszy ogień poszły jednak łatwe
trufelki orzechowo - czekoladowe, które nie potrzebują żadnej foremki do ich
przygotowania, chociaż chyba sobie sprawię kilka bo zabawa mnie wciągnęła. Te
które tutaj prezentuje wystarczy uformować w dłoniach i zatopić w polewie czekoladowej. Później
już tylko udekorować.
Trufelki wyszły bardzo, bardzo słodkie, orzechowo –
czekoladowe, dla prawdziwych słodyczożerów. Mnie udało się zjeść jedną i byłam
przepełniona wspaniałym smakiem czekolady i orzechów. Felipe doszedł do 3 pod rząd :D.
Składniki na około
40 sztuk:
130 g uprażonych i obranych ze skórki (nie musi być
dokładnie) orzechy laskowe,
80 g herbatników,
125 g czekolady semi dulce (czyli taka pół na pół)( jaużyłam przygotowanej mieszanki),
½ szklanki mleka zagęszczonego słodzonego,
5 łyżek nutelli,
3 rodzaje mieszanek czekoladowych do ozdobienia
uformowanych trufli. Po około 60 g z każdej, gorzka, mleczna i biała. Mogą być
zwykłe czekolady.
Wykonanie:
Orzechy zmielić wraz z herbatnikami, zalać rozpuszczoną w
kąpieli wodnej czekoladą, nutellą i mlekiem zagęszczonym słodzonym wszystko razem
dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, można dodać odrobinę więcej
mleka zagęszczonego. Formujemy w dłoni trufelki wielkości orzecha włoskiego,
układamy na tacy. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polew
czekoladowych. Czekolady należy rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej
konsystencji. Wyjmujemy trufelki z lodówki, nadziewamy na wykałaczkę i maczamy
w polewie. Przekładamy na papier do wystygnięcia. Na koniec z resztek polew
można poozdabiać trufelki w różnie wzorki.
Trzymać w lodówce, wyjąć przynajmniej pół godziny przed
podaniem, wtedy zmiękną troszkę i nie będą takie zimne.
Smacznego !!
1 komentarz:
Pięknie wyglądają jak z najlepzej cukierni :)
Prześlij komentarz