To jest
zupełny debiut w mojej kuchni, po raz pierwszy skusiłam się zrobić osławione
włoskie risotto. Nigdy go nie jadłam, dlatego też obok stał mój Felipe i smakował
co chwile czekając, aż wreszcie ziarenka ryżu osiągną pożądaną konsystencję.
Przed przygotowaniem tego dania sporo się naczytałam, aby przypadkiem go nie
spiep***niczyć ;) i aby wyszedł smaczny. Teraz z chęcią wybrałabym się do
jakiejś włoskiej knajpy aby porównać smaki.
Samo
risotto jednak, mimo że bardzo smaczne wydawało mi się jakieś takie ubogie i za
proste. Postanowiłam osobno przyrządzić krewetki i udekorować nimi danie. Wyszło
bardzo smacznie, lekko pikantnie, ale bez przesady. Przepyszny ryżowy krem z
parmezanem, krewetkami, posypany natką pietruszki okazał się prostym daniem,
które zacznę robić częściej.
Składniki dla 2 głodomorów lub 3 w
miarę normalnych ludzi ;)
1 szklanka
ryżu do risotto (arborio),
1 mała
cebulka,
1 mały
czosnek,
1 łyżka
masła + dodatkowe 50g pod koniec,
2 – 3 łyżki
oliwy z oliwek,
*ser
parmezan, u mnie około 40g, ale następnym razem sypnę troszkę więcej,
*bulion -
ciepły, około 1 litra, jak braknie to należy dolać zwykłej ciepłej wody, u mnie
bulion niestety z kostki,
*około ½ szklanki
białego wina (podgrzanego),
*szczypta
szafranu,
W naczyniu
rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cebulkę, czosnek i szafran. Poczekać, aż
cebulka się zeszkli i wtedy wsypać ryż. Mieszać dokładnie, aby każde ziarenko
pokryło się masełkiem. Wlewamy ciepłe wino, mieszamy aż ryż je wchłonie.
Zaczynamy dolewać po chochli bulionu, czekając aż poprzednia chochla zostanie
całkowicie wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzać, aż ziarenka ryżu będą
miękkie i będą pięknie obtoczone kremowym sosem. Gdy stwierdzimy, że ryż jest
już gotowy, naczynie zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i parmezan, mieszamy
całość i przykrywamy pokrywką na 2 minuty. To pozwala podobno „odpocząć” daniu
i uzyskać kremową konsystencję
Składniki do krewetek:
*około 250
g mrożonych krewetek, rozmrożonych,
½ papryczki
chili, drobno pokrojonej,
2 małe
ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 mała
cebulka, drobno posiekana,
1 łyżka
masła,
2 – 3 łyżki
oliwy z oliwek,
Rozmrożone
krewetki wrzucamy na wcześniej rozgrzaną patelnie z masełkiem, oliwą cebulką,
czosnkiem i chili. Smażymy dosłownie tylko chwileczkę, około 2 – 3 minut.
Dłuższa obróbka termiczna powoduje, że krewetki stają się gumowate.
Tak przyrządzone
krewetki układamy na wierzchu risotto, całość dekorujemy natką pietruszki.
Pychota !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz