poniedziałek, 27 lutego 2012

Pyszne kwadratowe bułeczki z siemieniem lnianym

Brak pieczywa sklepowego w domu spowodował potrzebę ulepienia jakichś bułeczek, które dałoby się zjeść na kolację z białym serkiem i pomidorkiem. Za podstawę do moich bułeczek wykorzystałam przepis z przepysznego bloga Dorotus76. Chciałam zmielić siemię lniane ale niestety w food-procesorze tylko się kręcił wokół ostrzy. Do tego jednak potrzeba mniejszego blendera lub młynka do kawy. Tak więc siemię lniane pozostało w całości, mąka pszenna razowa zastąpiona została zwykłą mąką, itd. Po oryginalny przepis zapraszam na bloga Dorotus76, a tutaj możecie zobaczyć co wyszło po moich kombinacjach.

Składniki:
½ - ¾ szklanki letniego mleka
½ szklanki letniej wody
3 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
½ szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 ½ łyżeczki drożdży instant
Dodatkowo jajko roztrzepane z łyżką mleka na glazurę


Wykonanie:
Drożdże wsypać do 1/3 szklanki mleka, dodać 2 łyżki mąki i miód. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, siemię lniane, jajko i sól. Dodać miksturę mleczną, resztę mleka i wodę, pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Wyrabiać około 5 minut. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt około 20x30 cm i grubość około 1,5 cm, tak aby można było wykroić 12 kwadratowych bułeczek. Przełożyć na blachę i odstawić do napuszenia na minimum 30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w 180*C

Smacznego !!!

3 komentarze:

jelka pisze...

Wyglądają przesmacznie! Koniecznie muszę je zrobić!

Anonimowy pisze...

Mam ogromna ochote upiec te buleczki, ale do wyrabiania ciasta chcialabym uzyc automatu. Czy jest to mozliwe?

Agos pisze...

oczywiście, że możliwe. A nawet będą lepiej wyrobione niż ręcznie.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...