piątek, 24 lutego 2012

Arándanos – ciąg dalszy, czyli placek z jagodami


W zamrażalniku zalega mi jeszcze sporo jagód, najbardziej lubię je we wszelakich ciastach lub muffinkach. Tym razem przyszła pora na pyszne ciasto z jagodami na bazie jogurtu naturalnego. Pyszne połączenie słodkiej masy z lekko kwaskowymi jagodami, nie ma nic lepszego w ten lutowy upalny dzień ;). Tak tak, bo u mnie na dobre trwa jeszcze lato, nie pamiętam kiedy ostatnio padało tutaj, chyba gdzieś w okolicach zeszłego października. Trzeba sobie jakoś tę susze umilić, lodowata woda z sokiem cytrynowym i kawałek pysznego ciasta z jagodami….. albo dwa kawałki ;)


Macie pomysł co zrobić z resztą jagód? Może jagodzianki, albo jakąś tarte, chętnie przyjmę ciekawe pomysły.




Składniki:

3 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka jogurtu naturalnego

½ szklanki oleju

1 łyżka prawdziwego cukru z wanilią lub cukier wanilinowy

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżka proszku do pieczenia

około 2 szklanek jagód

cukier puder do posypania





Wykonanie:
Jajka ubić z cukrami na białą masę, około 5 minut. Dalej ubijając dodać jogurt i olej. Miksować do połączenia się składników. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać jagody. Piec około 35 minut w temp 190*C.


Smacznego !!!

2 komentarze:

Szana pisze...

uwielbiam takie słodkie klasyki,
pozdrawiam cieplutko,
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com

Arvén pisze...

Resztą jagód możesz podzielić się ze mną, bo cierpię na ich niedobór ;)
Ale w takim placku to dopiero kuszą...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...