W
zamrażalniku zalega mi jeszcze sporo jagód, najbardziej lubię je we wszelakich
ciastach lub muffinkach. Tym razem przyszła pora na pyszne ciasto z jagodami na
bazie jogurtu naturalnego. Pyszne połączenie słodkiej masy z lekko kwaskowymi
jagodami, nie ma nic lepszego w ten lutowy upalny dzień ;). Tak tak, bo u mnie
na dobre trwa jeszcze lato, nie pamiętam kiedy ostatnio padało tutaj, chyba
gdzieś w okolicach zeszłego października. Trzeba sobie jakoś tę susze umilić,
lodowata woda z sokiem cytrynowym i kawałek pysznego ciasta z jagodami….. albo
dwa kawałki ;)
Składniki:
3 jajka
1 szklanka
cukru
1 szklanka
jogurtu naturalnego
½ szklanki
oleju
1 łyżka
prawdziwego cukru z wanilią lub cukier wanilinowy
3 szklanki
mąki pszennej
1 łyżka
proszku do pieczenia
około 2
szklanek jagód
cukier
puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrami na
białą masę, około 5 minut. Dalej ubijając dodać jogurt i olej. Miksować do
połączenia się składników. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do masy
i wymieszać łyżką. Na koniec dodać jagody. Piec około 35 minut w temp 190*C.
Smacznego !!!
2 komentarze:
uwielbiam takie słodkie klasyki,
pozdrawiam cieplutko,
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Resztą jagód możesz podzielić się ze mną, bo cierpię na ich niedobór ;)
Ale w takim placku to dopiero kuszą...
Prześlij komentarz