poniedziałek, 27 lutego 2012

Pyszne kwadratowe bułeczki z siemieniem lnianym

Brak pieczywa sklepowego w domu spowodował potrzebę ulepienia jakichś bułeczek, które dałoby się zjeść na kolację z białym serkiem i pomidorkiem. Za podstawę do moich bułeczek wykorzystałam przepis z przepysznego bloga Dorotus76. Chciałam zmielić siemię lniane ale niestety w food-procesorze tylko się kręcił wokół ostrzy. Do tego jednak potrzeba mniejszego blendera lub młynka do kawy. Tak więc siemię lniane pozostało w całości, mąka pszenna razowa zastąpiona została zwykłą mąką, itd. Po oryginalny przepis zapraszam na bloga Dorotus76, a tutaj możecie zobaczyć co wyszło po moich kombinacjach.

Składniki:
½ - ¾ szklanki letniego mleka
½ szklanki letniej wody
3 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
½ szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 ½ łyżeczki drożdży instant
Dodatkowo jajko roztrzepane z łyżką mleka na glazurę


Wykonanie:
Drożdże wsypać do 1/3 szklanki mleka, dodać 2 łyżki mąki i miód. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, siemię lniane, jajko i sól. Dodać miksturę mleczną, resztę mleka i wodę, pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Wyrabiać około 5 minut. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt około 20x30 cm i grubość około 1,5 cm, tak aby można było wykroić 12 kwadratowych bułeczek. Przełożyć na blachę i odstawić do napuszenia na minimum 30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w 180*C

Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Wyglądają przesmacznie! Koniecznie muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ogromna ochote upiec te buleczki, ale do wyrabiania ciasta chcialabym uzyc automatu. Czy jest to mozliwe?

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście, że możliwe. A nawet będą lepiej wyrobione niż ręcznie.

    OdpowiedzUsuń