Składniki:
3 szklanki mąki
30 g miękkiego masła
1/3 szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 ½ łyżeczki drożdży suchych
200 ml ciepłej wody
100 ml mleka 1,5%
Roztrzepane jajko z łyżką wody i ziarna sezamu, maku i siemienia lnianego na posypkę
3 szklanki mąki
30 g miękkiego masła
1/3 szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 ½ łyżeczki drożdży suchych
200 ml ciepłej wody
100 ml mleka 1,5%
Roztrzepane jajko z łyżką wody i ziarna sezamu, maku i siemienia lnianego na posypkę
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z miękkim
masłem, następnie dodać pozostałe składniki i zalać ciepłą wodą i mlekiem.
Całość wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Przełożyć
do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na około 1 – 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko przerobić i
rozwałkować na grubość około 1-1,5 centymetra. W miarę dużymi foremkami wycinać
kształty (u mnie gwiazdki i serduszka) i przełożyć na natłuszczoną blachę.
Całość przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut. Następnie
posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w 200*C
przez około 15-20 minut, do zarumienienia się skórki.
Smacznego !!!
1 komentarz:
sliczniutkie sa az szkoda jesc ich..
Prześlij komentarz