piątek, 16 grudnia 2011

Muffiny marchewkowe

Oj marchewkowo mi ostatnio…. Marchewkowe bułeczki, marchewkowe muffiny, pewnie na nich się nie skończy. Lubię marchewkę, jak byłam mała to wcinałam na surowo ze startym jabłkiem mmmmm pychota. Wczoraj napadło mnie na zrobienie muffinek, pięknych marchewkowych cudeniek z dodatkiem orzechów włoskich i kilku przypraw. W Internecie jest mnóstwo przepisów na muffiny marchewkowe, ja zebrałam je wszystkie do kupy i stworzyłam swój własny i tym razem nie przekombinowałam ze składnikami bo wyszły idealne w smaku i wyglądzie. Zjadłam dwie, jeszcze lekko ciepłe i pewnie zjadłabym jeszcze ze dwie ale pohamowała mnie wizja siebie w rozmiarze XXL. Wyszło mi 15 przepysznych muffinkowych słodkości.




Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki pełnoziarnistej (tutaj harina integral)
½ szklanki cukru brązowego
1/3 szklanki białego cukru
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu (mi wpadło troszkę więcej)
½ łyżeczki imbiru mielonego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki startej na małych oczkach marchwi
2 jajka
70 g rozpuszczonej i przestudzonej margaryny
¾ szklanki mleka



Wykonanie:
Składniki suche wsypać do jednego naczynia i dokładnie wymieszać. Składniki mokre wraz z marchewką i orzechami wymieszać w drugim naczyniu. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać. Formę na muffinki wypełnić do ¾ wysokości i piec przez 20-25 minut w temperaturze około 180*C.



Smacznego !!!

2 komentarze:

Tyna pisze...

Marchewkowych muffinek nigdy dość;) Też robiłam podobne- pyszności!:)

Agos pisze...

Wszystkich muffinek nigdy dość :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...