Przy robieniu rogalików kokosowych zostało mi 3 łyżki
nadzienia twarogowego. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia na śniadanie
kokosowych placuszków. Wyszły 2 małe wieżyczki przekładane dżemem malinowym.
Twaróg i kokos są wyczuwalne, ale nie dominują w smaku. Bardzo smaczne na śniadanie
lub popołudniowy deser.
Składniki:
3 łyżki nadzienia kokosowego pozostałego z rogalików,
100 g twarogu,
*1Ewentualnie 120 g twarogu i około 30 wiórków, powinno
wyjść podobnie,
1 jajko,
100 ml mleka,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aby powstała w
miarę gładka masa i odstawić na kilka chwil. Rozgrzać patelnie, nakładać po
łyżce masy i smażyć z dwóch stron po około 30 sec, lub do momentu zarumienienia
się masy. Placuszki można przełożyć różnymi dżemami, kremem czekoladowym, masą
kajmakową lub zjeść posypane lekko cukrem pudrem.
1 komentarz:
super wyglądają te placuszki :) pozdrawiam!
Prześlij komentarz