Powoli przyzwyczajam się do nowego miejsca, kuchnia –
moje królestwo, sprawia mi wiele radości. Nareszcie mam piekarnik, w którym nie
przypalam spodów wszystkiego co piekę. Taka mała zmiana, a ile radości.
Niedawno sprezentowałam sobie piękną blachę na muffiny i musiałam ją wreszcie wypróbować.
Zdała test na 6 ! Kakaowe muffiny z twarożkiem i dodatkiem dżemu malinowego rozanieliły
nasze podniebienia. Ciemne kakao, idealny lekko waniliowy twarożek i do tego
nuta kwaśnego dżemu malinowego dla zbalansowania smaku. Myślę, że to są jedne z
lepszych babeczek jakie do tej pory udało mi się wyczarować.
Suche składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
½ szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
3 łyżki ciemnego kakao,
Mokre składniki:
2 jajka,
100 ml mleka,
100 g masła/margaryny (rozpuszczone i wystudzone)
Masa serowa:
250 g twarogu półtłustego,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1 żółtko,
2 łyżki greckiego jogurtu,
1 łyżeczka mąki pszennej,
Dodatki: dżem
malinowy, kruszonka (masło + cukier w tych samych proporcjach + mąka 2x więcej)
Wykonanie:
Przygotować twarożek, dodać wszystkie składniki i
dokładnie rozgnieść widelcem aby nie było grudek. Odstawić. Składniki suche
połączyć ze sobą w jednej miseczce. W oddzielnej miseczce roztrzepać jaja z
mlekiem i dodać ostudzony tłuszcz. Mokre składniki przelać do suchych i
dokładnie wymieszać.Do przygotowanej foremki na muffiny wykładać po łyżce masy
kakaowej. Na to kłaść po sporej łyżeczce masy serowej i odrobinie dżemu
malinowego, około pół łyżeczki). Całość przykryć pozostałą masą kakaową i
posypać kruszonką. Tak przygotowaną foremkę wstawiamy do rozgrzanego do 170*C piekarnika
(opcja termoobieg) i pieczemy około 20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem
czy ciasto już upieczone. Wystudzić na kratce i można serwować swoim ukochanym.
Smacznego !
1 komentarz:
Wow, te muffiny wyglądają wspaniale! :)
Świetne zdjęcia! :)
Prześlij komentarz