Przy robieniu rogalików kokosowych zostało mi 3 łyżki
nadzienia twarogowego. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia na śniadanie
kokosowych placuszków. Wyszły 2 małe wieżyczki przekładane dżemem malinowym.
Twaróg i kokos są wyczuwalne, ale nie dominują w smaku. Bardzo smaczne na śniadanie
lub popołudniowy deser.
Składniki:
3 łyżki nadzienia kokosowego pozostałego z rogalików,
100 g twarogu,
*1Ewentualnie 120 g twarogu i około 30 wiórków, powinno
wyjść podobnie,
1 jajko,
100 ml mleka,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aby powstała w
miarę gładka masa i odstawić na kilka chwil. Rozgrzać patelnie, nakładać po
łyżce masy i smażyć z dwóch stron po około 30 sec, lub do momentu zarumienienia
się masy. Placuszki można przełożyć różnymi dżemami, kremem czekoladowym, masą
kajmakową lub zjeść posypane lekko cukrem pudrem.
super wyglądają te placuszki :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń