Bułeczki zrobione w
celu wypróbowania nowej mąki grahama. Na niej jeszcze nie piekłam, pomijając
oczywiście mąki typu „integral” w Chile. Graham to jednak inna bajka, lepsza !
Do moich testów
wzięłam sprawdzony przepis z mojewypieki.com i tylko
lekko go zmodyfikowałam ze względu na brak melasy. Moje bułeczki są z tego
powodu nieco jaśniejsze niż pierwowzór. Kształt też zmieniłam na bardziej
okrągły i posypałam płatkami owsianymi. Całość bardzo smaczna, zjedliśmy ze
smakiem kanapeczki i z wędliną i dżemem. Kto jeszcze nie robił, to polecam !
Składniki na 10 sztuk:
pół szklanki
letniego mleka,
pół szklanki
letniej wody,
1,5 łyżki miodu,
1 łyżeczka soli,
2,5 szklanki mąki
grahama,
1 szklanka mąki
pszennej chlebowej (plus 2 - 3 łyżki na podsypanie)
30 ml oleju,
7 g suchych drożdży
lub 14 g świeżych drożdży,
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane
z 1 łyżką mleka do posmarowania
Wykonanie:
Suche drożdże
wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Mleko i wodę
wymieszać z miodem, solą i olejem. Dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać około 10
minut do dokładnego połączenia się składników (najlepiej mikserem z przystawką
- hakiem do ciasta drożdżowego), ciasto może pozostać klejące, ewentualnie
można podsypać kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym
miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie
ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na około 90 gramowe części,
uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce. Przed pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka oraz posypać płatkami owsianymi.
Piec w temperaturze
180ºC przez około 30 minut. Wystudzić na kratce.
2 komentarze:
ile ja bym dała żeby mi takie bułeczki wyszły! cudowne, naprawdę. domowe pieczywko bije na głowę kupne :)
Popieram w 100% domowe pieczywko nie ma sobie równych. No i zawsze można zmienić coś w składzie i za każdym razem będzie coś innego do jedzenia.
Prześlij komentarz