Moje
ulubione, a to dlatego, że czekolada i wanilia to moje ukochane składniki.
Połączone razem dają zawsze przepyszny rezultat. Są szybkie w przygotowaniu.
Bardzo proste i bardzo smaczne. Prościej już być nie może. Wyszło mi 8 sztuk.
Składniki:
170 g mąki
pszennej,
100 g
cukru,
1 łyżeczka
proszku do pieczenia,
*garść
groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady,
1 jajko,
¼ szklanki
oleju,
¼ szklanki
mleka,
1 łyżka
ekstraktu waniliowego,
Wykonanie:
W jednym
naczyniu wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i groszkami
czekoladowymi. Do drugiego naczynia wbić jajko, wlać olej i mleko oraz ekstrakt
waniliowy (ewentualnie można dodać cukier waniliowy do składników suchych
zamiast ekstraktu). Zawartość obu naczyń połączyć, wlewając mokre składniki do
suchych. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dolać troszkę mleka. Formę na muffinki
wypełniamy do ⅔ ich wysokości. Z wierzchu można posypać troszkę groszkami
czekoladowymi. Pieczemy około 20 minut w 180*C.
Smacznego !!!
1 komentarz:
Te piegowate babeczki wyglądają ślicznie;)
Prześlij komentarz