Te
muffinki znalazłam w książeczce pod tytułem „Muffins” kupionej dla mnie jako prezent
Bożonarodzeniowy. To jest dopiero drugi przepis z książki, który udało mi się
upiec. Jakoś wolę tak z głowy zrobić muffiny, niż kierować się jakimś
przepisem. Ale muszę powiedzieć, że muffinki są naprawdę przepyszne. Jedyne
zastrzeżenie mam do rozmiarów. Podobno przepis jest na 12 sztuk i tak zrobiłam,
ale wychodzą bardzo maciupkie . Następnym razem albo zwiększę składniki, albo
nałożę więcej masy a zrobię mniej muffinek. W smaku jak już wcześniej napisałam
przepyszne, z nutą cynamonu, gałki muszkatołowej i orzechów włoskich. Polecam.
Składniki:
85 g mąki
z dodatkiem spulchniaczy (ja dałam zwykłą plus 2 łyżeczki proszku do
pieczenia),
¼ łyżeczki
mielonego cynamonu,
*szczypta
mielonego goździka,
*szczypta
gałki muszkatołowej,
6 łyżek
masła lub margaryny,
85 g
cukru,
1 łyżka
miodu,
*skórka
starta z jednej pomarańczy,
2 jajka,
40 g
orzechów włoskich,
Posypka:
15 g
orzechów włoskich,
¼ łyżeczki
cynamonu,
2 łyżki
miodu,
*sok z 1
pomarańczy,
Wykonanie:
W jednym
naczyniu połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, goździkiem, cynamonem i gałką
muszkatołową. W drugim naczyniu utrzeć z cukrem masło na puch. Dodać miód,
skórkę z pomarańczy, na koniec po kolei jajka. Dodać mąkę z przyprawami i
wymieszać całość. Wrzucić posiekane orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać.
Wypełnić formę muffinkową masą i wstawić do piekarnika na 20 minut do temp.
190*C.
Aby
wykonać posypkę – polewę, należy wymieszać posiekane orzechy z cynamonem, dodać
miód i sok z pomarańczy i gotować na wolnym ogniu, aż troszkę zgęstnieje.
Kiedy muffiny będą
letnie, nakłuć je widelcem i polać naszą posypko - polewą, aż nasiąkną.
Smacznego !!!
1 komentarz:
Kusząco wyglądają z tą posypką;)
Prześlij komentarz