To jest mój pierwszy sernik zrobiony z mielonego twarogu,
trochę się namieliłam ale powiem Wam, że warto jednak. Sernik ma inną konsystencję
niż przy użyciu twarogu z wiaderka, jest też o wiele smaczniejszy. Jestem z
niego dumna za jego kremowość, waniliowość i perfekcyjną polewę.
Felipe nie mógł się doczekać skosztowania go jak
najszybciej, po ekspresowej sesji zdjęciowej o 8.00 rano pałaszowaliśmy na
śniadanko jeden z lepszych ciast jakie udało mi się stworzyć od dłuższego
czasu. Konsystencja idealna, teraz można kombinować ze smakami……..opcji jest
wiele ;)
Polecam !
Składniki na spód:
190g herbatników kakaowych,
50g roztopionego masła,
Składniki na masę:
1000g twarogu półtłustego zmielonego 3 razy,
250g serka mascarpone,
1 szklanka cukru,
½ szklanki mleka,
4 jaja,
2 żółtka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
*ziarenka z 1 laski wanilii,
Polewa
czekoladowa:
50g masła,
1 tabliczka gorzkiej czekolady – 100g
Wykonanie:
Herbatniki rozkruszyć na piasek w blenderze, dodać
roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć na wyłożoną papierem wcześniej tortownicę
o średnicy 23 cm. Przyklepać, wyrównać, wsadzić do lodówki na czas
przygotowywania masy serowej.
Jaja i żółtka połączyć z serkiem mascarpone, dodać
cukier, ziarenka wanilii i szybko wymieszać do połączenia składników. Następnie
dodać twaróg z mlekiem i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać do uzyskania
jednolitej masy. Nie należy miksować zbyt długo aby nie napowietrzyć zbytnio
ciasta. Sernik urośnie, ale później spektakularnie opadnie w takiej sytuacji.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec dopóki masa serowa się
zetnie. U mnie to trwało niewiele ponad jedną godzinę. Można sprawdzić patyczkiem
drewnianym. Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Wystudzony polać polewą. Przechowywać w lodówce.
Masło rozpuścić w rondelku, wrzucić połamaną czekoladę.
Trzeba odczekać chwilkę i wymieszać do jednolitej konsystencji. Polać sernik.
2 komentarze:
Bardzo lubię serniki z mascarpone, pyszny :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Wygląda cudownie :)
Prześlij komentarz