niedziela, 8 lutego 2015

Waniliowy sernik z mascarpone

To jest mój pierwszy sernik zrobiony z mielonego twarogu, trochę się namieliłam ale powiem Wam, że warto jednak. Sernik ma inną konsystencję niż przy użyciu twarogu z wiaderka, jest też o wiele smaczniejszy. Jestem z niego dumna za jego kremowość, waniliowość i perfekcyjną polewę.
Felipe nie mógł się doczekać skosztowania go jak najszybciej, po ekspresowej sesji zdjęciowej o 8.00 rano pałaszowaliśmy na śniadanko jeden z lepszych ciast jakie udało mi się stworzyć od dłuższego czasu. Konsystencja idealna, teraz można kombinować ze smakami……..opcji jest wiele ;)
Polecam !

 
Składniki na spód:
190g herbatników kakaowych,
50g roztopionego masła,

Składniki na masę:
1000g twarogu półtłustego zmielonego 3 razy,
250g serka mascarpone,
1 szklanka cukru,
½ szklanki mleka,
4 jaja,
2 żółtka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
*ziarenka z 1 laski wanilii,

Polewa czekoladowa:
50g masła,
1 tabliczka gorzkiej czekolady – 100g


Wykonanie:
Herbatniki rozkruszyć na piasek w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć na wyłożoną papierem wcześniej tortownicę o średnicy 23 cm. Przyklepać, wyrównać, wsadzić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Jaja i żółtka połączyć z serkiem mascarpone, dodać cukier, ziarenka wanilii i szybko wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać twaróg z mlekiem i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nie należy miksować zbyt długo aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Sernik urośnie, ale później spektakularnie opadnie w takiej sytuacji. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec dopóki masa serowa się zetnie. U mnie to trwało niewiele ponad jedną godzinę. Można sprawdzić patyczkiem drewnianym. Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Wystudzony polać polewą. Przechowywać w lodówce.

Masło rozpuścić w rondelku, wrzucić połamaną czekoladę. Trzeba odczekać chwilkę i wymieszać do jednolitej konsystencji. Polać sernik.


2 komentarze: