poniedziałek, 9 lutego 2015

Bezy, bezunie, beziki ;)



Jeśli macie przepis wykorzystujący tylko żółtka jajek, nie wyrzucajcie białek. Wystarczy je zamrozić, świetnie się przechowują w ten sposób, a po rozmrożeniu jeszcze łatwiej się ubijają. Z białek najłatwiej zrobić bezy, wystarczą już dwa aby natworzyć sporo tych małych cudeniek. Do tego cukier puder, chwila czasu i słodkie pyszności są gotowe.
Po raz pierwszy wyszły mi takie jak wyjść powinny, to zaleta elektrycznego piekarnika z termoobiegiem. Poprzednie próby wykonania bezy na gazowym piekarniku nie udawały się tak spektakularnie. Teraz pora na pavlovą albo jakiś tort bezowy… yuuuum


Ja bezy uwielbiam, a Wy ?

Składniki na sporą porcję bezików:
2 białka,
125 g cukru pudru
*szczypta soli


Wykonanie:
Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach. Teraz pora na cukier puder, należy dodawać powoli, dosłownie po łyżce do białek i dokładnie ubijać. Powstanie piękna, lśniąca masa gotowa do wysuszenia. Teraz wystarczy masę przełożyć do szprycy i wyciskać beziki. Suszyć w piekarniku z termo obiegiem ustawionym na 120°C przez około 45 minut. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
*Każdy piekarnik działa inaczej więc warto zaglądać do bez i kontrolować proces suszenia. 

2 komentarze:

Emma pisze...

kocham bezy! robiłam raz i mi się nie udały, także teraz mam jakieś opory :) Twoje cudne!

Anonimowy pisze...

Ja tez lubie:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...