Jeśli macie przepis wykorzystujący tylko żółtka jajek,
nie wyrzucajcie białek. Wystarczy je zamrozić, świetnie się przechowują w ten
sposób, a po rozmrożeniu jeszcze łatwiej się ubijają. Z białek najłatwiej zrobić
bezy, wystarczą już dwa aby natworzyć sporo tych małych cudeniek. Do tego
cukier puder, chwila czasu i słodkie pyszności są gotowe.
Po raz pierwszy wyszły mi takie jak wyjść powinny, to
zaleta elektrycznego piekarnika z termoobiegiem. Poprzednie próby wykonania
bezy na gazowym piekarniku nie udawały się tak spektakularnie. Teraz pora na
pavlovą albo jakiś tort bezowy… yuuuum
Ja bezy uwielbiam, a Wy ?
Składniki na sporą
porcję bezików:
2 białka,
125 g cukru pudru
*szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach. Teraz
pora na cukier puder, należy dodawać powoli, dosłownie po łyżce do białek i
dokładnie ubijać. Powstanie piękna, lśniąca masa gotowa do wysuszenia. Teraz
wystarczy masę przełożyć do szprycy i wyciskać beziki. Suszyć w piekarniku z termo
obiegiem ustawionym na 120°C przez około 45 minut. Pozostawić do wystudzenia w
piekarniku.
*Każdy piekarnik działa inaczej więc warto zaglądać do
bez i kontrolować proces suszenia.
2 komentarze:
kocham bezy! robiłam raz i mi się nie udały, także teraz mam jakieś opory :) Twoje cudne!
Ja tez lubie:)
Prześlij komentarz