poniedziałek, 23 lutego 2015

Bułki pszenno-żytnio-orkiszowe z ziarnam




Jako że lubię piec chleby, posiadam niezliczoną ilość różnorakich mąk. Ja uwielbiam chleby, z kolei mój połówek z racji swojego pochodzenia przepada bardziej nad bułami. Te specjalnie zrobiłam dla niego, ale żeby nie było nudno i pszenno, dodałam żyta i orkiszu. Z takiej mieszanki wyszedł bardzo interesujący wypiek. Bardzo aromatyczny dzięki ziarenkom i sycący dzięki zastosowaniu 3 rodzajów mąk. Dla nas bomba, a Wy skusicie się ?


Składniki na 12 bułek:
200 g mąki żytniej 720,
250 g mąki orkiszowej chlebowej,
300 g mąki pszennej (1 łyżka ląduje w zaczynie drożdżowym),
500 ml wody,
25 g świeżych drożdży,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka cukru (do zaczynu drożdżowego),
18 g soli,
100 g dowolnych ziaren ( u mnie Ziarenkowo)

*ziarenka do posypania bułek,
*żółtko rozmieszane z łyżką wody,


Wykonanie:
Najpierw trzeba zrobić zaczyn drożdżowy. Mieszamy drożdże z mąką, cukrem i letnią wodą. Odstawiamy na 15 min. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. W misie mieszamy mąki z solą. Gdy zaczyn ruszy, dodać do mąk, dolać wody i zacząć wyrabiać. Ciasto będzie bardzo klejące (ja wyrabiałam je w Mum’inku), ale jeśli nie posiadasz miksera, można dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo. Wyrabianie mechaniczne zajęło około 7 minut, na minutę przed końcem należy dosypać ziarenka i wymieszać tylko do połączenia. Z wyrobionego ciasta zrobić kulę, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na około 1h lub do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, uformować okrągłe bułki i odstawić do napuszenia. Po około 15 minutach, bułki potraktować drewnianym narzędziem w celu uzyskania przedziałka. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 10 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami i wstawić do piekarnia na 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.


1 komentarz:

gin pisze...

Ja bym się skusiła bez wahania, cudne są :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...