Jako że lubię piec chleby, posiadam niezliczoną ilość
różnorakich mąk. Ja uwielbiam chleby, z kolei mój połówek z racji swojego
pochodzenia przepada bardziej nad bułami. Te specjalnie zrobiłam dla niego, ale
żeby nie było nudno i pszenno, dodałam żyta i orkiszu. Z takiej mieszanki
wyszedł bardzo interesujący wypiek. Bardzo aromatyczny dzięki ziarenkom i
sycący dzięki zastosowaniu 3 rodzajów mąk. Dla nas bomba, a Wy skusicie się ?
Składniki na 12
bułek:
200 g mąki żytniej 720,
250 g mąki orkiszowej chlebowej,
300 g mąki pszennej (1 łyżka ląduje w zaczynie
drożdżowym),
500 ml wody,
25 g świeżych drożdży,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka cukru (do zaczynu drożdżowego),
18 g soli,
100 g dowolnych ziaren ( u mnie Ziarenkowo)
*ziarenka do posypania bułek,
*żółtko rozmieszane z łyżką wody,
Wykonanie:
Najpierw trzeba zrobić zaczyn drożdżowy. Mieszamy drożdże
z mąką, cukrem i letnią wodą. Odstawiamy na 15 min. W międzyczasie przygotowujemy
pozostałe składniki. W misie mieszamy mąki z solą. Gdy zaczyn ruszy, dodać do
mąk, dolać wody i zacząć wyrabiać. Ciasto będzie bardzo klejące (ja wyrabiałam
je w Mum’inku), ale jeśli nie posiadasz miksera, można dosypać trochę więcej
mąki, ale nie za dużo. Wyrabianie mechaniczne zajęło około 7 minut, na minutę
przed końcem należy dosypać ziarenka i wymieszać tylko do połączenia. Z
wyrobionego ciasta zrobić kulę, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić
do wyrastania na około 1h lub do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto
podzielić na 12 części, uformować okrągłe bułki i odstawić do napuszenia. Po około
15 minutach, bułki potraktować drewnianym narzędziem w celu uzyskania
przedziałka. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 10 min. W międzyczasie nagrzać
piekarnik do 180°C. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami i wstawić do piekarnia
na 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.
1 komentarz:
Ja bym się skusiła bez wahania, cudne są :)
Prześlij komentarz