Po dłuższej przerwie wracam z przepisem na sernik. Deser,
za którym tęskniłam bardzo. Teraz twarogu mam pod dostatkiem i gwarantuję Wam,
że to nie jest sernikowy koniec, bo serniki uwielbiamy pod każdą postacią !!
Ten jest bardzo tradycyjny: biszkopty, twaróg, wanilia, truskawki i galaretka.
Wyszedł delikatny, puszysty, a słodkie truskawki dopełniły całości. Teraz czas
na coraz bardziej skomplikowane sernikowe konstrukcje. Może pora na zmianę bloga
na „Sernikowa Przygoda” ;)
Składniki:
1 kg twarogu z wiaderka,
300 g jogurtu bałkańskiego,
8 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku),
1 opakowanie cukru waniliowego,
30 g żelatyny spożywczej,
70 ml zimnej wody,
2 galaretki truskawkowe,
*truskawki do dekoracji,
*biszkopty na spód,
Wykonanie:
Twaróg, jogurt oraz oba cukry zmiksować na puszystą masę.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Podgrzewać na wolnym ogniu,
aż się rozpuści. Trzeba poczekać, aż żelatyna ostygnie, wtedy dodać 2 łyżki
masy serowej i dokładnie rozmieszać. Teraz należy żelatynę wlewać powoli do pozostałej
masy serowej i ciągle miksować, aż wszystko się ładnie połączy. Na tortownicę o
średnicy 23 cm wyłożyć biszkopty, wylać masę serową i wstawić do lodówki, aż
stężeje. Galaretki rozpuścić w 800 ml wody, taką dobrze tężejącą wylewamy na
udekorowany truskawkami sernik. Wstawić do lodówki aby wszystko się dobrze
schłodziło.
2 komentarze:
wygląda rewelacyjnie:) zjadłabym kawałek:)
Wygląda świetnie! ; )
Taki lekki i delikatny sernik jest w sam raz na lato!
Prześlij komentarz