sobota, 28 czerwca 2014

Pancakes z twarogiem i malinami

Jako, że mama kupuje mleko prosto od krówki, możemy się cieszyć prawie codziennie przepysznym domowym twarogiem. Tym razem wyszło go naprawdę dużo więc postanowiłam się nim „zająć”. Efektem końcowym są wieże pancake’owe ze słodkim twarożkiem i malinami, posypane gorzką czekoladą. Za takimi smakami dłuuuugo mi się tęskniło.


Składniki na sporą porcję dla 4-5 osób:
Pancakes:
2 ⅓ szklanki mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
4 łyżeczki cukru pudru,
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
75 g rozpuszczonego masła,
2 duże jaja,

Nadzienie:
500 g twarogu,
*cukru pudru do słodkości (w zależności od gustu),
½ opakowania cukru waniliowego,
*maliny (około 400g)
*gorzka czekolada tarta,

Wykonanie:
Twaróg zagnieść widelcem razem z cukrami, czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić.
Jaja z mlekiem dobrze roztrzepać, dodać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Na koniec wlać wystudzony roztopiony tłuszcz. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Niewielkie pancakes smażyć na suchej patelni chwilkę z jednej i drugiej strony, tak aby ciasto się zarumieniło na zewnątrz i upiekło w środku.

Upieczone pancakes przekładać twarogiem i rozpłaszczonymi malinami. Wieża z 3 dla głodnych, wieża z 4 już dla twardzieli :))). Ostatni pancake posmarować twarogiem, udekorować całymi malinami i posypać obficie czekoladą. Pyszne nawet jak już ostygną.

5 komentarzy:

Ervisha pisze...

Cudowne :)

Martha pisze...

Ślicznie wyglądają te pancakes'y. : )
Zdecydowanie mam na nie ochotę! : )

WinryElrick pisze...

Rodem z roada :D http://www.roadamerican.pl/
Ale jak to robisz, że Ci się nie przypalają?

Agos pisze...

nie widzę na podanej stronie nic co przypomina moje pankejki...
A żeby nie przypalić to pyk pyk po 30/45 sek na jedną stronę na tefolnie. Jak bąbelki pojawiają się na wierzchu to też można już przewracać.

ladylaura pisze...

Pyszne ,idealne ,pozdrawiam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...