sobota, 4 maja 2013

Kremowa zupa z dyni „Majestic”


To jest zupa, którą od pierwszej łyżki pokochał mój Felipe. Jadł sporo zup, wliczając rosół mojej mamusi, ale kremowa zupa z dyni mojego pomysłu zawładnęła jego podniebieniem na amen. To właśnie on nazwał ją „Majestic”. Teraz gdy widzi mnie idącą do domu z wielką reklamówką dyni, od progu się pyta czy będzie zupa :)

Dynię tak na prawdę odkryłam dopiero tutaj w Chile, mamy tyle dyniowych przepisów, na czele z sopaipillas… jest w czym wybierać. To warzywo jest dostępne u nas cały rok, już pokrojone na części i bez pestek, sprzedawane na straganach czy warzywniakach, nawet w markecie. Pestki tutaj wyrzucają, ja w swoim warzywniaku pytam o nie i zawsze dostaję wielką ich torbę.

Moja zupa dyniowa jest bardzo kremowa i bardzo pikantna, chyba nawet z tą dzisiejszą troszkę przesadziłam, za dobrze nas rozgrzała. Kleks zimnego jogurtu idealnie kontrastuje z gorącą i ostrą zupą. Do tego dodatki w postaci grzanek i pestek dyni. Pysznie chrupało i wszystkim smakowało.

Ostrzegam, zupa  jest naprawdę ostra, więc jak nie lubicie takich smaków to zmniejszcie lub zamieńcie ostrą paprykę na słodką.


Na około 6 – 7 talerzy zupy:
2,5 kg obranej i pokrojonej w małą kosteczkę dynię,
5-6 ząbków czosnku,
4-5 liści laurowych,
*kawałek kory cynamonu (około 3 cm),
*oliwa
*sól,
1 szklanka bulionu warzywnego (niech żyją kostki bulionowe :D)

1 bardzo duża cebula,
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka kminku,
½ łyżeczki czosnku w proszku,
½ łyżeczki białego pieprzu,
½ łyżeczki merken (chilijska przyprawa)
½ łyżeczki ziarenek musztardy żółtej i tyle samo kolendry, wszystko zgniecione na pył w moździerzu,
*kawałeczek startego imbiru,
*szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu,

Dodatkowo:
Grzanki,
Pestki dyni,
Jogurt,

Wykonanie:
Obraną i pokrojoną dynię przełożyć na dużą blachę lub naczynie żaroodporne, wrzucić ząbki czosnku, liście laurowe, i małe kawałki kory cynamonu. Wszystko skropić porządnie oliwą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180̊C piekarnika na około 40 minut. Podczas pieczenia przemieszać raz, aby dynia nie przypaliła się. Dynia jest gotowa, kiedy będzie można ją łatwo rozgnieść widelcem.
W czasie kiedy piecze się dynia, przygotować cebulę, pokroić w piórka i wrzucić na patelnie rozgrzanym olejem. Kiedy będzie już zezłocona i miękka, dodać wszystkie przyprawy z listy i wymieszać razem z cebulą. Smażyć krótko, aby nie spalić przypraw. Wystarczy dobrze wmieszać z cebulą, można dodać troszkę wody, jeśli będzie zbyt suche. Będzie pięknie pachniało w kuchni

Z upieczonej dyni wyrzucić liście laurowe i korę cynamonu. Dodać cebulę z przyprawami i wymieszać. Teraz wszystko zblendować, zmiksować, zfoodprocesorować :P, chodzi o to aby powstał gładki krem. Na koniec dodać bulion warzywny. Całość doprowadzić jeszcze do wrzenia w garnku. Podawać kleksem jogurtu, ziarnami dyni i grzankami.

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...