środa, 22 maja 2013

Ciasteczka owsiane


Nie lubię robić ciastek, czas przeznaczony na ich przygotowanie i pieczenie jest odwrotnie proporcjonalny do ich konsumpcji. Jedyne co mnie skusiło do ich upieczenia, to płatki owsiane, za którymi szaleję. A płatki owsiane w połączeniu z czekoladą, żurawiną i kilkoma innymi składnikami tworzą małe słodkie cuda, które jak już napisałam wcześniej szybko znikają. Mój Felipe stwierdził, że nie można się od nich oderwać, sięga się po kolejne, i kolejne, i następne… ahhh sama zjadłam nadprogramową ilość. I co tu zrobić, kiedy są takie pyszne. 


Składniki na około 35 ciastek:
125 g masła,
3/4 szklanki brązowego cukru,
1/2 szklanki mąki,
2 szklanki płatków owsianych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka,
garść posiekanych orzechów włoskich,
garść żurawiny,
garść groszków czekoladowych,
garść wiórków kokosowych,
garść słonecznika,
garść sezamu,


Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać po jajku. Dobrze utrzeć jedno jajko, zanim doda się kolejne. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie utrzeć mikserem. Odstawiamy robot, resztę mieszamy już tylko łyżką. Wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby wszystko zgrabnie się połączyło. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Troszkę podrosną, więc warto zrobić odstępy między nimi.

Ciastka pieczemy 10 – 12 minut w 180*C.

Tuż po wyjęciu z pieca ciacha będą miękkie, należy je zostawić na kilka chwil na blaszce, aby troszkę ostygły i stwardniały, dopiero wtedy można je zdjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.


2 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

A ja się nie zgodzę. Ciastka można zrobić szybko a jeść długo, o ile jest ich odpowiednia ilość:)

Agos pisze...

oj, to jeszcze takich nie znalazłam. Ale tak posmakowały mi te, że chyba będę je robić częśćiej, albo więcej za jednym zamachem :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...