niedziela, 5 maja 2013

Drożdżowe - Malinowe


Drożdżowe chodziło za mną sporo czasu. No i się wychodziło, zrobiłam przepyszne ciacho z malinami. Pyszna pulchniutka, mięciutka masa i kontrast w postaci kwaśnych malin. Całość posypana słodką kruszonką. Bardzo zgrane trio.


Składniki na blaszkę 23x33cm, wyszło mi dosyć wysokie:
600 g mąki pszennej,
2 łyżeczki drożdży suchych,
70 g cukru,
300 ml mleka,
3 jajka lekko roztrzepane (zostawić troszkę na posmarowanie drożdżówki),
80 g rozpuszczonego masła,

Dodatkowo:
300 g malin mrożonych,
*kruszonka,*
garść płatków migdałowych


Wykonanie: 
Drożdże wymieszać z odrobiną mleka i łyżeczką cukru. Poczekać, aż ruszą. Mleko podgrzać i wymieszać z cukrem, masło rozpuścić, mąkę przesiać do miski. Do mąki wlać jaja, zostawić sobie troszkę na posmarowanie ciasta, wlać letnie mleko i drożdże. Zacząć wyrabiać, ciasto na początku będzie się kleiło, ale z każdą minutą będzie coraz bardziej elastyczne i gładkie. Na koniec wlać masło i wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1,5 – 2 godziny. Po tym czasie masę odgazować, po prostu uderzyć pięścią w ciasto, wyjąć z miski, lekko wyrobić i przełożyć do foremki wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej (u mnie kaszą manną, ale może być i bułka tarta czy nawet mąka). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jak będzie już dobrze wyrośnięte, wysypać na ciasto maliny i lekko je docisnąć. Posypać obficie kruszonką i płatkami migdałowymi.

Kruszonkę zawszę robię na oko, zasada jest prosta: mąki dwa razy tyle co cukru i masła.

Ciasto wstawić do piekarnika nastawionego na 180̊C i piec około 40 minut. Jeżeli wierzch będzie za bardzo się przypalał, można przykryć folią aluminiową. Ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już na pewno jest upieczone w środku. 


1 komentarz:

Bo(ro)n Appétit pisze...

Jak u babci! :) Ciasto drożdżowe właśnie mi się z nią kojarzy :)

Ze słonecznymi pozdrowieniami,

Agata

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...