poniedziałek, 23 lipca 2012

Serowe mini pączki


Narobiłam twarogu jak szalona, teraz powoli wykorzystuję go w różnych słodkich przepisach. Były już muffinki z serem, teraz czas na serowe mini pączki, będą może oponki, o ile nie wpadnie mi w oko coś innego.
Szukając pomysłów na zagospodarowanie twarogu wpadły mi w oko te pączusie. Roboty przy nich tyle co nic, dosłownie 5 minut ciasto i kolejne 5 minut smażenie. Są tak przesmaczne, że następne zrobię chyba z podwójnej albo nawet potrójnej porcji. Zjedliśmy tak samo szybko jak je robiliśmy, plus kilka minut na sesje zdjęciową. Pisząc post po pączkach pozostały tylko okruszki i cukier puder. Bardzo smaczne, takie pączkowe oponki, lekkie, z fajną chrupiącą skórką, nie za słodkie, idealne… Bardzo nam smakowały, Wam też posmakują. Przepis zacytuję z bloga, na którym je znalazłam.


Składniki na około 22 sztuki pączuszków:
250 g mąki pszennej,
200 g białego sera,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki cukru,
1 jajko,
3 łyżki mleka,
łyżka wódki (miałam ciemny rum z wanilią),
3 łyżki masła lub margaryny,
szczypta sody oczyszczonej,
15 g skórki pomarańczowej kandyzowanej ( drobno posiekanej )(darowałam sobie, moje pozostały waniliowe),
1 l oleju słonecznikowego,


Wykonanie: 
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto i rozwałkować ( będzie trochę lepiące). Małą literatką wycinać w cieście kółka i robić z nich kulki. W garnku rozgrzać olej i wrzucać mini pączki. Smażyć około 8 minut z obu stron. Wyłowione pączusie z oleju przekładać na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem.



Smacznego !!!

4 komentarze:

Aga pisze...

Ale cudeńka:)

lutka40 pisze...

Jakie zgrabne .Pyszności

Agos pisze...

Są przepyszne, polecam !!!

Siemianówka pisze...

Fajny przepis, długo tego szukałem, wielkie dzięki.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...