poniedziałek, 2 lipca 2012

Kurczak, szpinak, ser….. czyli obiad doskonały


Ostatnio brakowało mi weny do gotowania, dlatego też „niesłodkich” postów brakuje. Wena nadeszła w sobotę wieczorem, kiedy to przeglądając Internet szukałam inspiracji. Znalazłam połączenie kurczaka ze szpinakiem….hmm pomyślam – a jak by tak obtoczyć to w panierce z płatków owsianych z migdałami i orzeszkami ziemnymi… To musi być coś !!!
W niedzielne przedpołudnie byłam gotowa improwizować. Obiad na niedzielę musi być przecież inny niż w tygodniu, bardziej ahh, bardziej ohh i ehh.. przynajmniej tak było w moim rodzinnym domu. Tradycja rzecz święta ;)

Zaopatrzona we wszystkie produkty udałam się do kuchni w celu tworzenia….


Składniki na 8 roladek:
2 podwójne piersi z kurczaka,
1 kg świeżego szpinaku (po obraniu z łodyg zostaje około 400g),
2 ząbki czosnku,
2 – 3 plasterki sera żółtego,
*pół cebuli drobniutko posiekanej
*szczypta gałki muszkatołowej,
*sól morska i pieprz,

Panierka:
*garść migdałów
*garść orzeszków ziemnych solonych,
*2-3 garści płatków owsianych,
2 jajka,


Wykonanie:
Najwięcej babrania jest ze szpinakiem świeżym (zawsze można zastąpić mrożonym, ale to już nie to samo). Więc obieramy z łodyg nasz szpinak, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do gotującej się wody na 3 minuty, odcedzamy i studzimy. Siekamy na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, dajemy cebulkę, szpinak, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i podsmażamy, aż odparuje cała woda. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany szpinak odstawiamy do ostygnięcia i zaczynamy bawić się z kurakiem.

Piersi wypłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą przecinamy wzdłuż, powstanie nam 8 plasterków mięsa. Lekko rozbijamy, uważając aby nie przerwać mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do blendera wsypujemy orzechy, migdały płatki owsiane i mielimy na drobno.

Teraz na każdy filecik nakładamy porcję szpinaku, kładziemy wąski plasterek sera żółtego i zwijamy. Moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w panierce. Smażymy na złoty kolor.

W niedzielę podałam z frytkami i sosikiem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego, dzisiaj jest z ryżem, oba sposoby są pyszne. 


Smacznego !!!

3 komentarze:

Basia pisze...

Wygląda pysznie! Chyba się skuszę:)

Karmel-itka pisze...

chyba moje ulubione połącznie ;]

Agos pisze...

Tak, chyba jedno z ciekawszych połączeń. Polecam !!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...