Ostatnio
brakowało mi weny do gotowania, dlatego też „niesłodkich” postów brakuje. Wena
nadeszła w sobotę wieczorem, kiedy to przeglądając Internet szukałam
inspiracji. Znalazłam połączenie kurczaka ze szpinakiem….hmm pomyślam – a jak
by tak obtoczyć to w panierce z płatków owsianych z migdałami i orzeszkami
ziemnymi… To musi być coś !!!
W
niedzielne przedpołudnie byłam gotowa improwizować. Obiad na niedzielę musi
być przecież inny niż w tygodniu, bardziej ahh, bardziej ohh i ehh..
przynajmniej tak było w moim rodzinnym domu. Tradycja rzecz święta ;)
Zaopatrzona
we wszystkie produkty udałam się do kuchni w celu tworzenia….
Składniki na 8 roladek:
2 podwójne
piersi z kurczaka,
1 kg
świeżego szpinaku (po obraniu z łodyg zostaje około 400g),
2 ząbki
czosnku,
2 – 3 plasterki
sera żółtego,
*pół
cebuli drobniutko posiekanej
*szczypta gałki
muszkatołowej,
*sól
morska i pieprz,
Panierka:
*garść
migdałów
*garść
orzeszków ziemnych solonych,
*2-3
garści płatków owsianych,
2 jajka,
Wykonanie:
Najwięcej
babrania jest ze szpinakiem świeżym (zawsze można zastąpić mrożonym, ale to już
nie to samo). Więc obieramy z łodyg nasz szpinak, dokładnie płuczemy pod bieżącą
wodą. Wrzucamy do gotującej się wody na 3 minuty, odcedzamy i studzimy. Siekamy
na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, dajemy cebulkę,
szpinak, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i podsmażamy, aż odparuje cała
woda. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Tak przygotowany szpinak odstawiamy do ostygnięcia i zaczynamy bawić się
z kurakiem.
Piersi
wypłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą przecinamy wzdłuż, powstanie
nam 8 plasterków mięsa. Lekko rozbijamy, uważając aby nie przerwać mięsa.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Do
blendera wsypujemy orzechy, migdały płatki owsiane i mielimy na drobno.
Teraz na
każdy filecik nakładamy porcję szpinaku, kładziemy wąski plasterek sera żółtego
i zwijamy. Moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w panierce. Smażymy na złoty
kolor.
W
niedzielę podałam z frytkami i sosikiem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego,
dzisiaj jest z ryżem, oba sposoby są pyszne.
Smacznego !!!
3 komentarze:
Wygląda pysznie! Chyba się skuszę:)
chyba moje ulubione połącznie ;]
Tak, chyba jedno z ciekawszych połączeń. Polecam !!!
Prześlij komentarz