poniedziałek, 18 czerwca 2012

Chleb ze słonecznikiem i siemieniem lnianym


Kolejny chlebek w mojej skromnej i krótkiej historii ich pieczenia. Chyba jeden z lepszych chlebów jakie do tej pory upiekłam. Bardzo lubię słonecznik i siemię lniane razem, podoba mi się takie zestawienie. A jak ziarenka są przed jeszcze uprażone, to już zupełnie jestem w niebie. W ciągu tygodnia upiekłam go już trzy razy. Uprażony słonecznik jest przepyszny, super chrupie w cieście i daje niesamowity smaczek.

Tak mnie wkręciło pieczenie chlebów, że słodycze zeszły na drugi plan, ba nawet się nie obejrzałam, a minął mi już rok odkąd mieszkam w Chile. Zleciało nawet nie wiem kiedy. Poznałam parę przyjaznych osób, z którymi trzymam, dzięki nim mam pracę, za co szczerze dziękuję. Odmiana jest potrzebna każdemu a praca spadła mi z nieba :D. Możliwe, że troszkę odpuszczę publikowanie nowych postów na blogu przez jakiś czas, dopóki nie ogarnę się w nowym miejscu. Nie przestanę piec, nic z tych rzeczy, ale nowości zostawię sobie na później. Będę się trzymała sprawdzonych dań i wypieków na jakiś czas.

A ten chlebek wchodzi w repertuar ulubionych wypieków, polecam upiec każdemu. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki.

Pychota !!!


Składniki:
Zaczyn:
75g mąki pszennej,
90 g wody,
2 łyżki zakwasu żytniego,

Namaczanka:
35 g siemienia lnianego,
100 g wody,

Ciasto właściwe:
380 g mąki pszennej chlebowej,
40 g mąki żytniej,
60 g uprażonych ziaren słonecznika,
30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego,
175 g wody,
1 łyżka soli,
¼ łyżeczki suchych drożdży,
*namaczanka + zaczyn


Wykonanie:
Siemię lniane zalać wodą i odstawić przykryte folią na 12 – 16 godzin. Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią i też odstawić na12 – 16 godzin w ciepłe miejsce.

Następnie wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego (około 10 minut). Ciasto odstawić na 2 – 2 ½ godziny. Po pierwszej godzinie wyrastania ponownie zagnieść, złożyć w kopertę na 3 (ominęłam ten proces). Po tym czasie uformować bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania na 2 – 2 ½ godziny. Piec około 40 – 45 minut w 220̊C.

Smacznego !!!

1 komentarz:

Agata - Dietetyczne Fanaberie pisze...

Aj u mnie tez jest podobny przepis, uwielbiam ten chleb :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...