Kolejny
chlebek w mojej skromnej i krótkiej historii ich pieczenia. Chyba jeden z
lepszych chlebów jakie do tej pory upiekłam. Bardzo lubię słonecznik i siemię
lniane razem, podoba mi się takie zestawienie. A jak ziarenka są przed jeszcze uprażone,
to już zupełnie jestem w niebie. W ciągu tygodnia upiekłam go już trzy razy.
Uprażony słonecznik jest przepyszny, super chrupie w cieście i daje niesamowity
smaczek.
Tak mnie
wkręciło pieczenie chlebów, że słodycze zeszły na drugi plan, ba nawet się nie
obejrzałam, a minął mi już rok odkąd mieszkam w Chile. Zleciało nawet nie wiem
kiedy. Poznałam parę przyjaznych osób, z którymi trzymam, dzięki nim mam pracę,
za co szczerze dziękuję. Odmiana jest potrzebna każdemu a praca spadła mi z
nieba :D. Możliwe, że troszkę odpuszczę publikowanie nowych postów na blogu
przez jakiś czas, dopóki nie ogarnę się w nowym miejscu. Nie przestanę piec,
nic z tych rzeczy, ale nowości zostawię sobie na później. Będę się trzymała
sprawdzonych dań i wypieków na jakiś czas.
A ten
chlebek wchodzi w repertuar ulubionych wypieków, polecam upiec każdemu. Przepis
znaleziony na blogu Moje Wypieki.
Pychota
!!!
Składniki:
Zaczyn:
75g mąki
pszennej,
90 g wody,
2 łyżki
zakwasu żytniego,
Namaczanka:
35 g
siemienia lnianego,
100 g
wody,
Ciasto
właściwe:
380 g mąki
pszennej chlebowej,
40 g mąki
żytniej,
60 g
uprażonych ziaren słonecznika,
30 g
uprażonych ziaren siemienia lnianego,
175 g wody,
1 łyżka
soli,
¼ łyżeczki
suchych drożdży,
*namaczanka
+ zaczyn
Wykonanie:
Siemię
lniane zalać wodą i odstawić przykryte folią na 12 – 16 godzin. Składniki
zaczynu wymieszać, przykryć folią i też odstawić na12 – 16 godzin w ciepłe
miejsce.
Następnie
wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego (około 10 minut). Ciasto
odstawić na 2 – 2 ½ godziny. Po pierwszej godzinie wyrastania ponownie zagnieść,
złożyć w kopertę na 3 (ominęłam ten
proces). Po tym czasie uformować bochenek i umieścić w koszyku do
wyrastania na 2 – 2 ½ godziny. Piec około 40 – 45 minut w 220̊C.
Smacznego !!!
1 komentarz:
Aj u mnie tez jest podobny przepis, uwielbiam ten chleb :)
Prześlij komentarz