Składniki:
3 ½ szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
2 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
60 g masła
¼ łyżeczki soli
Kruszonka:
60 g mąki
30 g masła
30 g cukru
¼ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
Owoce pokrojone w średniej wielkości cząstki
Roztrzepane jajko z łyżką mleka
Wykonanie:
Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do miski i mieszamy. W małym garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Studzimy troszkę i wlewamy do wcześniej przygotowanej mąki, następnie dodajemy jajka i wszystko wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice i formujemy płaskie okręgi grubości około 1,5 cm i średnicy około 8 cm i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy bułeczki już się napuszą, palcami tworzymy w każdej wgłębienie na owoce. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem a w środek kładziemy owoce. Całość posypujemy kruszonką.
Piec około 20 minut w 180*C.
Piec około 20 minut w 180*C.
Smacznego !!!
6 komentarzy:
słodko wyglądają z tymi owocami!
Wyglądają tak bardzo wiosennie. Na pewno muszą być pyszne! ;)
przeurocze ;]
Piękne bułeczki! Kruszonka i owoce dodają im wiele uroku no i przede wszystkim smaku :D
ludzie, świetnie, zachwycacie się przepisem, w którym nawet nie ma podane, ile trzeba je piec... naprawde?
Mój błąd, który naprawiam. Tak na prawdę wystarczy spojrzeć przez szybkę w piekarniku i widać czy się już zarumieniły czy nie. Może to być 20 minut a może 40, zależy od piekarnika i pieczącego czy potrafi rozpoznać upieczone ciasto, co chyba jest podstawą pieczenia czegokolwiek.
Prześlij komentarz