Dzisiaj proponuje coś z kuchni chilijskiej, czyli po naszemu „fasolka z makaronem i chorizo” To danie nie jest zbyt trudne do wykonania, ale za to bardzo smaczne i energetyczne. Idealne na polskie zimne wieczory. Fasolka biała jest bardzo popularna w Chile, wszyscy ją jedzą i to w ogromnych ilościach. Dawniej takie danie było serwowane na tak zwanych „campos” czyli normalnie na wsi. Chile ma 17 milionów mieszkańców z czego 6 mieszka w samym Santiago, a większość obywateli tego miasta to przodkowie ludzi właśnie z „campos”, którzy zabrali ze sobą kilka typowych dań i gotują je do dziś w prawie niezmienionej formie. Uwielbiam ten smak i mimo, że na zewnątrz panuje okropny upał, postanowiłam ugotować to pyszne danie. Wiele razy widziałam jak robi je „nana”, składniki też zawsze są, w chilijskiej kuchni nigdy nie brakuje chorizo, dyni no i fasolki. A więc przystąpiłam do dzieła. Posiłkowałam się przepisem, który znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych z tutejszego marketu. I…… sukces !!!! wyszło pysznie, smakowało jak zawsze wyśmienicie, tego dania chyba nie da się zepsuć. Polecam tym bardziej, że w Polsce akurat zima, więc danie idealne dla zmarzluchów.
Składniki na 4-5 porcji:
2-3 łyżki oleju
1 cebula
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej, jak kto lubi
400 g białej fasolki (tej mniejszej niż nasz typowy Jaś)
250-350 g dyni, pokrojonej w kostkę
Sól i pieprz do smaku
½ łyżeczki kminku mielonego
½ łyżeczki oregano
1 kostka warzywna
½ szklanki połamanego na 3 części makaronu tallarines (takie płaskie wąskie spaghetti)
Dodatkowo: kilka kiełbasek chorizo
Wykonanie:
Fasolkę namoczyć w wodzie przez noc.
W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać, aż się zeszkli i dodać łyżeczkę mielonej papryki. Wymieszać i smażyć około minuty. Po tym czasie dodać odsączoną z wody fasolkę i dynie pokrojoną w kostkę, wymieszać całość i trzymać na ogniu około 5 minut. Dodać kminek mielony i oregano, całość zalać bulionem warzywnym tak aby pokrywał fasolę na wysokość około 2-3 cm i wymieszać. Gotować, gotować, gotować na średnim ogniu, aż fasolka będzie miękka. Kostki dyni rozgnieść o brzeg garnka i dodać połamany makaron. Gotować jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki. Na patelni rozgrzać troszkę oleju i podgrzać kiełbaski chorizo, następnie można rozkroić na plasterki i ułożyć na wierzchu naszej fasolki z makaronem.
Smacznego !!!
1 komentarz:
Fajne toto! Proste, ale na pewno sycace i pyszne. No i do chorizo mam ogromna slabosc, wiec wszystkie przepisy z jego dodatkiem biore w ciemno :)
Prześlij komentarz