czwartek, 19 stycznia 2012

Bułeczki z papryką i cebulką

W oczekiwaniu na mój pierwszy chleb na zakwasie, zrobiłam bułeczki z papryką i cebulką. Pomysł zaczerpnęłam z tego bloga. Z mojej strony dodatkowo wrzuciłam smażoną cebulkę i dodałam troszkę więcej drożdży, jak również zmieniłam proces wykonania (nie wkładałam na noc do lodówki) i tak wyszły smaczne. Bardzo lubię piec domowe bułeczki, mają coś w sobie, że człowiek chce więcej i więcej. Jest tyle możliwości, tyle pomysłów, że każdego dnia można mieć zupełnie inne śniadanie. No i wiemy co jemy, nie te sztucznie napuszone kluski z marketu. Mimo, że moje bułeczki nie wytrzymują tyle czasu co te marketowe to i tak o stokroć wolę piec je sama w domu. Tak więc na wczorajszą kolację i dzisiejsze śniadanie, częstowałam się bułeczkami z papryką i cebulką. Są bardzo smaczne, ciasto zapachem przypomina ciasto na pizze a sama papryka, która była wcześniej upieczona daję niesamowity smak. Bułeczki tuż po upieczeniu miały pyszną chrupiącą skórkę i oszałamiający zapach. Po prostu pychota….. zjadłam z wędliną i jajecznicą na masełku. Polecam bez dwóch zdań. Przepis z moimi zmianami i moim wykonaniem, a po oryginalny odsyłam do autorki.


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 ½  łyżeczki drożdży
3/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
1 1/4 łyżeczki  cukru
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 mniejsza papryka czerwona (mi trafiła się dwukolorowa, zielono - czerwona)
1 średnia cebulka
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka na glazurę
Sezam i siemię lnianie do posypania na wierzchu


Wykonanie:

Paprykę przekroić na ćwiartki i zapiec w piekarniku. Jak na skórce zaczną powstawać bąbelki, wyjmujemy paprykę i zdejmujemy ostrożnie skórkę. Kroimy w drobną kosteczkę, odstawiamy.

Cebulkę drobno siekamy i smażymy na łyżce oliwy, aż się zeszkli. Odstawiamy do ostygnięcia.


Drożdże rozpuszczamy w wodzie razem z cukrem. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, ostudzoną paprykę i cebulkę oraz miksturę drożdżową. Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Na koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy chwilkę. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, mniej więcej 1 godzina powinna wystarczyć. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i formujemy zgrabne okrągłe bułeczki (mi wyszło 13 sztuk). Układamy na blachę posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, można też naciąć ostrym nożem i posypujemy sezamem i siemieniem lnianym. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190*C.


Smacznego !!!

3 komentarze:

Aldi pisze...

Takie lubię.

Milena pisze...

Mm, wspaniałe ;)

Panna Malwinna pisze...

Przepis niezwykle smakowity. Z taką bułeczką miło byłoby rozpocząć dzień

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...