piątek, 13 stycznia 2012

Bułeczki drożdżowe z owocami

Bardzo spodobał mi się pomysł na drożdżowe bułeczki z tej strony. Truskawki były, drożdże też, nic nie stało na przeszkodzie aby je upiec. Wprowadziłam kilka zmian, między innymi zrobiłam też wersje z brzoskwiniami, no i tak powstały moje cuda. Niestety piekarnik, który posiadam na stanie nie jest zbyt dobry, przypala od dołu, nie wypieka  dobrze od góry. Najlepszy sposób to zmniejszyć temperaturę i piec ciutkę dłużej, ale i tak wypieki nie wychodzą tak jak bym chciała. Muszę się z tym pogodzić dopóki nie posiądę swojego własnego i wymarzonego. Wracając do bułeczek….. ahhh, ohhhh, ehhhh pychota, niebo w gębie i jeszcze kilka innych superlatyw. Po wprowadzeniu niewielkich zmian przedstawiam Wam przepis na te pyszności.



Składniki:
3 ½ szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
2 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
60 g masła
¼ łyżeczki soli

Kruszonka:
60 g mąki
30 g masła
30 g cukru
¼ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
Owoce pokrojone w średniej wielkości cząstki
Roztrzepane jajko z łyżką mleka


Wykonanie:
Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do miski i mieszamy. W małym garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Studzimy troszkę i wlewamy do wcześniej przygotowanej mąki, następnie dodajemy jajka i wszystko wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice i formujemy płaskie okręgi grubości około 1,5 cm i średnicy około 8 cm i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy bułeczki już się napuszą, palcami tworzymy w każdej wgłębienie na owoce. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem a w środek kładziemy owoce. Całość posypujemy kruszonką.
Piec około 20 minut w 180*C.


Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. słodko wyglądają z tymi owocami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak bardzo wiosennie. Na pewno muszą być pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne bułeczki! Kruszonka i owoce dodają im wiele uroku no i przede wszystkim smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ludzie, świetnie, zachwycacie się przepisem, w którym nawet nie ma podane, ile trzeba je piec... naprawde?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój błąd, który naprawiam. Tak na prawdę wystarczy spojrzeć przez szybkę w piekarniku i widać czy się już zarumieniły czy nie. Może to być 20 minut a może 40, zależy od piekarnika i pieczącego czy potrafi rozpoznać upieczone ciasto, co chyba jest podstawą pieczenia czegokolwiek.

    OdpowiedzUsuń