wtorek, 17 stycznia 2012

Bułeczki cebulowe

Chodzi za mną chleb, taki prawdziwy na zakwasie, nie pseudo chleby na drożdżach. Niestety o zakwasie wiem tyle co nic…. Będę próbować, coś tam bulgocze już w słoiku, jak będą efekty to pewnie chlebek pojawi się na blogu. Tymczasem muszę się zadowolić bułeczkami na drożdżach, też smaczne, ba nawet pyszne, w momencie jak piszę tę notkę bułeczek już nie ma, rozeszły się szybciutko. Zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi siedem pięknych podłużnych nadzianych smażoną cebulką bułeczek. Pachniało w całym domu….. pyszne na „sucho”, ale też świetnie pasują do wędlin i serów, polecam bardzo. Przepis znalazłam na jednym z najlepszych blogów kulinarnych według mnie i pozwolę sobie zacytować autorkę:


Składniki na 8 bułeczek:
1 cebula
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko ( rozbełtane)
1/4 szklanki ciepłej wody + 2-3 łyżki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek












Wykonanie:

Cebulę drobno siekamy  i przysmażamy na patelni wraz z masłem i oliwą. Przełożyć do miseczki i ostudzić.

Jajko, mleko, wodę, sól i drożdże mieszamy razem aż do rozpuszczenia składników. Mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy miksturę mleczną i ostudzoną cebulkę, wszystko dokładnie mieszamy. Wyrabiamy około 4 minut mikserem lub około 8 -9  minut ręcznie. Ciasto powinno nieco się  lepić, w przeciwnym wypadku dodać jeszcze 2 -3 łyżki wody. Całość pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 1/2 godziny. Po upływie czasu dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki i kolejny raz pozostawiamy do wyrośnięcia na  35 minut. Do piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie wraz z wodą ( około 3/4 szklanki) Wyrośnięte bułeczki nacinamy ostrym nożem i wsuwamy do gorącego piekarnika na około 15 - 20  minut, w temp 200 *C. Studzić na kratce.



Formowałam mniejsze bułeczki i z połowy porcji wyszło siedem. Również nie wstawiałam naczynia z wodą na dolną półkę, zostawiłam sobie troszeczkę roztrzepanego jajka i rozcieńczyłam z łyżką mleka i posmarowałam moje bułeczki. Też wyszły ładne z chrupiącą skórką.




Smacznego !!!


5 komentarzy:

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Już je lubię! Cebula to jedno z warzyw najbardziej ulubionych w mojej kuchni. Uwielbiam wszelkie dania z jej dodatkiem. Bułeczki muszą smakować pysznie :)

Izka pisze...

Bułeczki cebulowe to zdecydowanie moje ulubione pieczywo;) Bardzo apetycznie sie prezentują

Sue pisze...

Takie jak z kauflandu! Mniam, smak z dzieciństwa! :)

gosiaa99 pisze...

ojej jakie piekne! Ogromnie mi sie pododba ich rumiana skorka;)) Z checia bym sie poczestowala:)
Pozdrawiam serdecznie

Dorota pisze...

są przepyszne! dzięki za przepis:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...