wtorek, 3 września 2013

Szpinakowe kopytka w sosie pieczarkowym

Na Słodkiej Przygodzie od czasu do czasu pokazuję też, że potrafię ugotować ;) A ostatnio bardzo się wciągnęłam w weekendowe obiady, co postaram się Wam prezentować od czasu do czasu.

Kto nie lubi kopytek? Ja uwielbiam, Felipe też niedawno został kopytkożercą :D Najlepsze są z sosikiem i mięskiem. Tym razem postanowiłam zerwać z domową tradycją i zrobić kopytka ze szpinakiem, polane kremowym sosem pieczarkowym. Przeszłam sama siebie, bo wyszło przepyszne. Delikatne szpinakowe kopytka i aromatyczne pieczarki, to jest to! Chyba zacznę częściej kombinować z kopytkowym tematem.


Składniki:
*około 1 kg ziemniaków,
2 szklanki mąki,
1 jajko,
200 – 250 g samych liści szpinaku,
*sól, pieprz,

Sos:
250 g pieczarek,
200 ml śmietany kremówki,
¼ dużej cebuli,
1 ząbek czosnku,
*sól, pieprz, majeranek, oregano,


Wykonanie:
Około kilograma ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków mieszamy z jajkiem, ugotowanym i drobno posiekanym szpinakiem oraz mąką. Mąki może być więcej lub mniej, zależy od ziemniaków. Masa ma być jednak zwarta i lekko klejąca. Do smaku jeszcze tylko posolić i popieprzyć. Z ciasta robimy malutkie wałeczki i kroimy po skosie. Dla tych co lubią się bawić, można jeszcze kopytka uformować za pomocą widelca w włoskie gnochhi. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kopytka na wrzątek, jak wypłyną na wierzch pogotować je jeszcze chwilkę. Wyciągać łyżką cedzakową.

Pieczarki obrać i pokroić na nie za drobne kawałki, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, po chwili pieczarki. Nie ruszać przez chwile patelnią, grzyby lekko nam się zarumienią. Podsmażać około 5 minut. Dodać kremówkę i zredukować, aby powstał kremowy sos. Na koniec wrzucić posiekany drobno czosnek, przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, w moim przypadku oregano i majeranek.


Sos warto przygotować sobie wcześnie, wtedy ugotowane kluchy polewamy szybko i zjadamy ze smakiem.

3 komentarze:

Nashelly pisze...

Uwielbiam takie kluski w kremowym sosie, pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Magda pisze...

Świetne danie. Kopytka to mój smak dzieciństwa :)

Julia Tattoo My Broccoli pisze...

Naprawde pyszny przepis, te kremowe kluski wydaja sie byc niebianskie.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...