czwartek, 19 września 2013

Granola po prostu !

Granola z moich czterech ulubionych składników, czyli orzechów, żurawiny, kokosu i czekolady. Plus jeszcze kilka dodatków ale w mniejszej ilości. Taka granola idealnie nadaję się do jogurtu z jabłkiem na pierwsze śniadanie. Smakuje też świetnie na ciepło z mlekiem i płatkami kukurydzianymi. Odkąd robię taką domową, te sklepowe jakoś mi w ogóle nie wchodzą. Oszukane, z dziwnymi składnikami… Jeśli jeszcze kupujecie w sklepie, to polecam zrobić sobie chociaż raz na spróbowanie taką domową. Mogę się założyć, że już nie wrócicie do sklepu, no chyba że po zwykłe płatki owsiane do zrobienia granoli w domu.



Składniki:
500 g zwykłych płatków owsianych,
50 – 60 g masła (roztopić),
2 łyżki miodu,
1 garść wiórków kokosowych,
1 garść płatków kokosowych,
1 garść orzechów włoskich lekko posiekanych,
1 garść orzechów laskowych,
1 garść migdałów,
2 garście żurawiny suszonej,
1 garść rodzynek,
1 garść czekoladowych groszków,



Wykonanie:
Wykonanie granoli jest tak samo banalnie proste jak budowa cepa ;). Do dzieła !
Do płatków wrzucamy wiórki kokosowe i wszystkie orzechy, mieszamy. Do rozpuszczonego masła dodać miód i wymieszać. Przelać do płatków z orzechami i dobrze wymieszać aby wszystko ładnie się oblepiło w masełku i miodzie. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na około 200*C i podpiekać. Warto zaglądać często do granoli i przemieszać łyżką. Granola lubi się szybko przypalać. Kiedy orzechy i płatki będą ładnie zarumienione, wyjmujemy blachę. Wsypujemy resztę składników oprócz czekolady i mieszamy dokładnie. Czekolada idzie dopiero na końcu jak granola całkowicie się wystudzi, inaczej czekolada rozpuściłaby się. Przesypujemy do dużego słoika. Taka domowa granola szczelnie zamknięta bez problemu wytrzyma 2 tygodnie, no chyba że zjecie szybciej :) Smacznego

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...