Granola z moich czterech ulubionych składników, czyli orzechów, żurawiny, kokosu i czekolady. Plus
jeszcze kilka dodatków ale w mniejszej ilości. Taka granola idealnie nadaję się
do jogurtu z jabłkiem na pierwsze śniadanie. Smakuje też świetnie na ciepło z
mlekiem i płatkami kukurydzianymi. Odkąd robię taką domową, te sklepowe jakoś
mi w ogóle nie wchodzą. Oszukane, z dziwnymi składnikami… Jeśli jeszcze
kupujecie w sklepie, to polecam zrobić sobie chociaż raz na spróbowanie taką
domową. Mogę się założyć, że już nie wrócicie do sklepu, no chyba że po zwykłe
płatki owsiane do zrobienia granoli w domu.
Składniki:
500 g zwykłych
płatków owsianych,
50 – 60 g masła
(roztopić),
2 łyżki miodu,
1 garść wiórków
kokosowych,
1 garść płatków
kokosowych,
1 garść orzechów włoskich
lekko posiekanych,
1 garść orzechów
laskowych,
1 garść migdałów,
2 garście żurawiny
suszonej,
1 garść rodzynek,
1 garść
czekoladowych groszków,
Wykonanie:
Wykonanie granoli jest
tak samo banalnie proste jak budowa cepa ;). Do dzieła !
Do płatków
wrzucamy wiórki kokosowe i wszystkie orzechy, mieszamy. Do rozpuszczonego masła
dodać miód i wymieszać. Przelać do płatków z orzechami i dobrze wymieszać aby
wszystko ładnie się oblepiło w masełku i miodzie. Przełożyć na dużą blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na około
200*C i podpiekać. Warto zaglądać często do granoli i przemieszać łyżką.
Granola lubi się szybko przypalać. Kiedy orzechy i płatki będą ładnie zarumienione,
wyjmujemy blachę. Wsypujemy resztę składników oprócz czekolady i mieszamy dokładnie.
Czekolada idzie dopiero na końcu jak granola całkowicie się wystudzi, inaczej czekolada
rozpuściłaby się. Przesypujemy do dużego słoika. Taka domowa granola szczelnie
zamknięta bez problemu wytrzyma 2 tygodnie, no chyba że zjecie szybciej :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz