Świetny
sposób na zrobienie porządku w lodówce, lub jak w moim przypadku, mieszkającej
w kraju mięsa, niezła odskocznia i spora dawka warzyw. Ostatnio oboje mamy
większe ciągotki do warzywek, może to brak witamin, a może tylko znudzenie
wszędobylskim mięsem. Zjedliśmy z dokładką, taka pyszna mi wyszła.
Składniki
na sporawą zapiekankę:
- 1 brokuł,
- 1cebula średnia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1duża papryka zielona,
- 1 duża papryka czerwona,
- 1 cukinia,
- ½ szklanki kukurydzy mrożonej,
- 200 g drobnych pieczarek lub dużych przekrojonych na 4,
- 150 g wędliny (szynka),
- 150 g sera żółtego pokrojonego w drobną kosteczkę (gouda),
- 400 g makaronu (rurki),
- 3 jajka,
- 200 ml śmietany 30 %,
- ½ szklanki mleka,
Przyprawy:
- sól
- pieprz,
- papryka mielona ostra,
- oregano,
- bazylia,
- tymianek,
Wykonanie:
Brokuł
ugotować w osolonej wodzie, ale tak, aby nadal był twardawy. Makaron to samo, też
na półtwardo, w piekarniku razem z warzywami zmięknie. Cebule pokroić w
nierówną grubą kostkę, to samo zrobić z czosnkiem. Wrzucić na patelnie z
rozgrzanym olejem lub oliwą (u mnie oliwa z marynowanych suszonych pomidorów).
Papryki i cukinię pokroić w sporą kostkę, dodać do cebuli. Dodać drobne
pieczarki, kukurydzę i lekko podsmażyć. Nie trzymać długo warzyw na patelni,
mają być nadal chrupiące, dojdą później piekarniku. Na koniec dodać ugotowany
brokuł, wędlinę i makaron, doprawić solą i pieprzem, i wymieszać. Zdjąć z
ognia. W tym czasie przygotować z kremówki, mleka, jajek i sera sos, przyprawić
ziołami, solą i pieprzem. Warzywa przełożyć na dużą blachę 30x40 cm… no co?? obiad
na 2 dni ;), zalać sosem kremowo – serowo – jajeczno – ziołowym, przykryć folią
aluminiową i wrzucić do piekarnika na około 30 minut. Wielbiciele sera mogą
jeszcze przed końcem pieczenia zdjąć folię i dołożyć trochę sera na wierzch
zapiekanki.
1 komentarz:
przydałoby mi się takie danie przy mojej awitaminozie :P
pozdrawiam ciepło,
Szana ! :)
Prześlij komentarz