poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Granola owocowa


I pomyśleć, że jeszcze jakiś czas temu nie wiedziałam jak zrobić granolę. Teraz robię ją średnio co dwa tygodnie. Zjadam na śniadanie z domowym kefirem, a jak tylko widzę w słoiku końcówkę to jakoś tak smutno się mi robi….
Z reguły wrzucam wszystko co lubię, a że lubię wiele rzeczy, więc wiele rzeczy ląduje w granoli. Są owoce, są orzechy, są płatki owsiane, koniecznie miód i troszkę roztopionego masła. Wszystko połączone i uprażone w piekarniku na złociutki kolor. Uwielbiam zapach masła w tej mieszaninie pyszności.


Do przyrządzenia ponad 1,3 litrowego słoika granoli potrzebuję:
2 szklanek płatków owsianych (szklanka 300 ml),
*po sporej garści orzechów włoskich, laskowych, migdałów, słonecznika,
*po dużej garści kandyzowanych ananasów, bananów, papai, mango, kiwi, kokosa, moreli pokrojone w kosteczkę
*rodzynki, żurawina, płatki kokosa,
*około 50ml miodu płynnego,
* 50 – 60 g roztopionego masła.

Wykonanie:
W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz rodzynek, żurawiny i kokosa wpłatkach. Wlać rozpuszczone masło i miód, porządnie wymieszać. Na przygotowaną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia wsypujemy mieszankę. Wstawiamy do nagrzanego do 170 – 180 stopni piekarnika i prażymy, aż płatki owsiane zbrązowieją. Należy od czasu przemieszać, żeby się nie przypaliły. Gdy już wszystko będzie uprażone na złociutki kolor, wyłączamy piekarnik i wyjmujemy granolę. Wsypujemy żurawinę, rodzynki i kokos. Pod wpływem ciepła kokos zrobi się chrupiący a rodzynki i żurawina nie będą nadmuchane. Wystudzone przesypać do słoika. 

1 komentarz:

Figiel z Makiem pisze...

Bardzo zdrowa i pyszna :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...