niedziela, 16 listopada 2014

Zebra pomarańczowa

Zebra wkroczyła i do mojej kuchni. Dodatkowo uperfumowana w pomarańcze. Weekendowa słodkość baaaardzo się podobała mojemu połówkowi. Zwykła babka, puszysta, delikatna, z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi, a sprawiła nam dużo przyjemności z jej kosztowania. Lubimy takie wypieki, ale tylko w jesienno zimowe weekendy smakują najlepiej. Obowiązkowo z dobrą kawką i herbatą.


Składniki:
5 jajek,
250 g cukru,
200 g masła/margaryny,
380 g mąki pszennej + 2 dodatkowo,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 pomarańcza (skórka i wyciśnięty sok),

Polewa:
50 g masła/ margaryny,
2 łyżki kakao,
2 łyżki mleka,
3 łyżki cukru,


Wykonanie:
Tłuszcz rozpuścić w rondelku i wystudzić, z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do mąki wsypać proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy.  Po trochu dodawać na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia, tłuszcz oraz sok z pomarańczy. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej mąkę. Wykładać na zmianę po łyżce jasnej i ciemnej masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. Warto sprawdzić patyczkiem czy już jest upieczone, inaczej piec jeszcze przez chwilę. Po wystudzeniu udekorować polewą i wiórkami kokosowymi. Wszystkie składniki na polewę podgrzać bardzo mocno, lekko wystudzoną można polewać ciasto.  I gotowe ! Smacznego !

2 komentarze:

gin pisze...

Uroczo wygląda :)

Martha pisze...

Znakomice wygląda ta zebra! :)
Świetny pomysł!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...